Efrîn’de Ocak ayında 32 kişi kaçırıldı

İşgalci Türk devleti ve çeteleri Ocak ayında Efrîn Kantonu’ndan 32 kişiyi kaçırdı.

İhlalleri Belgeleme Merkezi açıklamasında şu ayrıntılara yer verildi:

 "2 OCAK 2024

‘Milli Ordu’ (Silêman Şah/Emşat) çeteleri, Rifet Behcet Hisên, Zekî. C, Zekeriya Mihemed Reşîd (51) adlı yurttaşları kaçırdı. Kaçırılma sebepleri Qermîtliq köyündeki zeytin fabrikalarına kesilen 10 dolar haracın verilmemesi. Çetebaşı ise Ebû Emşe’dir.

Emşat çeteleri, Derar Mehmûd Mustefa Dawûd  adlı yurttaşı kaçırdı. Dawûd evinden çıkmayı reddettiğinden dolayı, Ebû Emşe adlı çetebaşı yanında mülkiyet belgeleri bulunmadığını ve evin akrabasına ait olduğu iddiasıyla eve el koymak istedi.

Milli Ordu-Siyasi Güvenlik çeteleri, Efrîn kent merkezinde taksicilik yapan Kawa Ehmed Mihemed’i kaçırdı. Mihemed, Efrîn’nin Bilbilê ilçesine bağlı Qaşa köyündendir.

Milli Ordu çeteleri, Türkiye’den sınır dışı edildikten sonra Ezaz’a gelen Arif Omer Elî’yi (36) kaçırdı. O da Şera ilçesine bağlı Meydankê köyündendir.

3 OCAK 2024

Milli ordu-istihbarat kurumu çeteleri, Reco ilçesine bağlı Yukarı Goliya köyünü basarak şu yurttaşları kaçırdı; Henîfe Silêman Silêman (20) ve Zeyneb Silêman Silêman (21). Efrîn’in 2018’de işgal edilmesinden sonra bu kız çocukları 15 ve 16 yaşlarındayken kaçırıldı ve 11 bin dolar fidye verildikten sonra bırakıldılar.

Sivil Polis çeteleri, Hesen Eslan Bekir Kote’yi (46) Şiyê ilçesine bağlı Anqelê köyünden kaçırdı.

5 OCAK 2024

Milli Ordu çeteleri (sivil polisler), Henîf Behrî Bekir’i (47) Bilbilê ilçesinden kaçırdı. Bekir, nüfus dairesinden kendi şahsi kimliğini çıkardığı sırada kaçırıldı ve Maratê cezaevine teslim edildi.

9 OCAK 2024

Milli Ordu çeteleri (Askeri Polis), Cindirêsê ilçesinden 4 çocuğu kaçırdı. Çocuklardan isimleri şöyle: Aşiq El Emûrî (7), Eshed El Ewêd (3) ve Alaa Camûs (3).

10 OCAK 2024

 Milli Ordu çeteleri, Delîl Mustefa’yı (32) Maratê köyünden kaçırdı.

Sivil Polis çeteleri, Sebrî Mihemed Şêxo’yu (60) Cindirêsê ilçesine bağlı Celemê köyünden kaçırarak bilinmeyen bir yere götürdü.

12 OCAK 2024

Kurzêlê köyündeki Silêman Şah çeteleri, Efrîn’in kırsal bölgesinde köy muhtarı Ebdo Necar ve çok sayıda yurttaşı haraç vermedikleri (5 bin dolar) bahanesiyle kaçırarak işkence etti.

13 OCAK 2024

Hesen Xeyriye’nin çetebaşı olduğu Siqûr El Şemal çeteleri, Sito ailesinden olan Îbrahîm Mihemed’i (38) Ebûdanê köyünden kaçırdı ve bırakılması karşılığında para istediler.

14 OCAK 2024

Sivil Polis çeteleri, Reco ilçesine bağlı Yukarı Goliya köyünden bazı yurttaşları kaçırdı. Kaçırılan yurttaşların isimleri şöyle: Elî Mehmûd Silêman, Fatme Mihemed Silêman ve Reynane Mihemed Yûsif. Aynı çeteler, Zeyneb ve Henîfe Silêman adlı kız kardeşleri de aynı ay içinde kaçırdı.

18 OCAK 2024

Sivil Polis çeteleri, Ebdo Reşîd Henan’ı (45) Bilbilê ilçesinin Çolaqa köyünden kaçırdı. Ebdo, daha öncede 9. Tugay çeteleri tarafından kaçırılmış ve para karşılığında bırakılmıştı. Ayrıca mülkleri hala Milli Ordu çetelerinin elindedir.

19 OCAK 2024

Askeri Polis çeteleri, Hecîka köyünden Mihemed Birîm’in eşi olan Almaz (65) adlı yaşlı kadını Reco ilçe merkezinden kaçırdı.

23 OCAK 2024

Siyasi Güvenlik çeteleri, Yukarı Goliya köyünden bazı yurttaşları kaçırdı. Kaçırılan yurttaşlar şöyle: Mihemed Mehmûd (53) ve Mustefa Mihemed Bekir (33)

Ayrıca Reco ilçesine bağlı Elemara köyünden Elî Omer (71) adlı yaşlı yurttaş da kaçırıldı. Ayrıca aynı köyden Aralık 2022’de kaçırılan mühendis Remzî Hac Reşîd adlı yurttaşın akıbeti hala bilinmiyor.

24 OCAK 2024

Askeri Polis çeteleri, Dêrsewanê köyünden olan ve kent merkezinde çalışan Fîras Xelîl Nûrî’yi (40) adlı yurttaşı Efrîn kent merkezinden kaçırdı.