Kerkûk’te katledilen Zelal Zagros için Hesekê’de kitlesel cenaze töreni

Kerkûk’te silahlı suikast sonucu şehit düşen Kürt kadın devrimci Zelal Zagros (Firyal Xalid) için Hesekê’dek Şehit Dijwar Şehitliği’nde düzenlenen törene yüzlerce kişi katıldı.

Cizre kantonundan aralarında Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, aşiret büyüklerinin ve kadın örgütü mensuplarının olduğu yüzlerce kişi şehit Zelal Zagros’un töreninde buluştu.

Şehit Aileleri Meclisi'nden Hesekê’nin Dawûdiye köyündeki Şehit Dijwar Şehitliği'ne kadar konvoy eşliğinde gidildi.

Törende konuşan Şehit Aileleri Meclisi adına Fatme Ali, "Şehit Zelal ihanetle öldürüldü. Onun yolunu takip edip intikamını alacağımıza söz veriyoruz" dedi.

Kongra Star üyesi Laleşin Hesekê ise, şehit Zelal'in özgür kadınların haklarını savunduğuna vurgu yaparak, "Devrimin kazanımlarına yönelik her yerden tehditler var. Devrimimizi korumalıyız” ifadelerini kullandı.

Şehit Zelal'in 31 yıllık mücadelesini selamlayan Laleşin Hesekê, "Şehit Zelal Kurdistan'ın her yerine göç etti, Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne katıldığından beri hiç tereddüt etmeden çalıştı” şeklinde konuştu.

Şehidin ailesi adına konuşan Minewer Xalid, "Şehit Zelal'in uzun bir mücadele geçmişi var. Rojava devriminin kazanımlarını korumayı bize miras bıraktı, her zaman daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Biz bundan daha fazlasını istedik, kadınların özgürlüğünü elde etmek istedik” dedi.

Törende ayrıca Zenubiya Kadın Meclisi ve Şerzad Casim'in katılımıyla yapılan konuşmaların yanı sıra, uluslararası ve hukuki kuruluşlara faillerin soruşturulması ve hesap sorulması için baskı yapılması çağrısında bulunuldu.

Cenaze töreni, Şehit Zelal'ın şehadet belgesinin aileye teslim edilmesi ve ardından sloganlar eşliğinde toprağa verilmesiyle sona erdi.