Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu örgütleniyor

Kuzey-Doğu Suriye’de 2012’den beri devam eden işgal saldırılarına karşı direnişte 4 bin 200 gazi bulunuyor. Kuzey-Doğu Suriye Gazileri Federasyonu, eğitim ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamada imkânlarıyla destek sunuyor.

Kuzey-Doğu Suriye’de 2012’den beri devam eden işgal saldırılarına karşı direnişte kimisi kolunu, kimisi bacağını, kimisi gözünü kaybetti. Durumu daha ağır olan, iki bacağı ya da kolu olmayan, hiç göremeyen ya da temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan gaziler de var.

FEDERASYONUN AMACI

Federasyonun amacı sağlık hizmetleri, psikolojik yardım, zihinsel ve fiziksel yeniden yapılanma, moral yükseltme ve savaşın etkilerinden kaçınma gibi yardımların yanı sıra sağlık hizmetleri, tıbbi ihtiyaçlar, savaş gazileri için tedavi sağlamak. Federasyon faaliyetlerini şahıslar, federasyonlar, beşerî ve halkla ilgili kuruluşlar tarafından organize edilen departmanlar yardımıyla yürütür. Ayrıca federasyon ekonomik faaliyetlerde bulunabilir. Üyelerinin mesleki beceri kazanmaları ve sosyal hayata katılımları için mesleki eğitimler düzenlemekte. Bu amaçla, yardım ve iletişim amacıyla dış kurumlarla ilişki kurulmasını öngörmektedir.

ÖRGÜTLENME DERNEKLER ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLÜYOR

Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu ilanı, 28 Ocak 2020 olsa da çalışmalar Rojava Gazileri adıyla 6 yıl öncesine uzanıyor. Rojava Gazileri, ilk olarak 2015’te Hesekê’de, 2017’de Qamişlo’da komite kuruyor. Ardından çalışmalar Kobanê, Tebqa, Minbic, Girê Spî, Efrîn, Reqa, Halep, Şehba’ya yayılarak devam ediyor. Kuzey-Doğu Suriye’nin büyük bölümünde örgütlü olan gazilerin 2018’de yapmayı planladığı konferans Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırısı nedeniyle ancak 1 Haziran 2019’da Rimêlan kentinde gerçekleşiyor. Bu konferansta gaziler dernekleşme kararı alsa da Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî saldırıları nedeniyle federasyon ilanını geciktiriyor. Federasyonun ilanı ardından ilk dernek “Berdilê Jiyana Azad” ismiyle Qamişlo’da, ikinci dernek “Tîrêjen Azadiyê” ismiyle Hesekê’de açılıyor. Devamında ise Reqa, Kobanê ve Şehba’da dernekler faaliyete başlıyor. Dêrazor ve Şedadê de ise dernekler inşa sürecinde.

Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu’na uluslararası kurum ve kuruluşlar, yardım örgütleri ve halkla ilgili kuruluşlar üye olabiliyor.

EĞİTİM DEVRELERİ AÇILIYOR

Bölgede temel dört akademisi olan Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu, Kürtçe, Arapça ve İngilizce dil, teknik eğitim devrelerinin yanı sıra devrelerde yaralanma süreciyle birlikte yeniden yaşama hazırlanma, uyum sağlama için bölgedeki tüm şehirlerde ideoloji ve felsefi devrelerde açıyor.

FİZYOTERAPİ VE PROTEZ MERKEZİYLE HİZMET SUNUYOR

Rimêlan, Dêrik, Çilaxa, Dêrazor ve Reqa da bulunan fizyoterapi yerlerinde ise tedavi ihtiyaçları gideriliyor. Bu fizyoterapi merkezlerinde hem uzman doktor hem de gerekli olan tedavi malzemelerinin kısıtlı olması nedeniyle sağlık sorunlarının çözümünde ve zamanında müdahale etme sorunu ile yüz yüze kalınıyor. El, ayak ve göz protez yapımı ise Heyva Sor a Kurdistan aracılığı ile imkânlar dahilinde bölgede gideriliyor. Federasyon, akademi faaliyetlerine ağırlık vermiş olsa bile savaş gazilerin sağlık sorunları ile savaş ve ambargo nedeniyle istenilen düzeyde verimli olamıyor. Var olan savaş ve ambargo nedeniyle alt yapının güçlendirilememesi savaş gazilerine de yansıyor ve bölgenin doktorları ve tıbbi malzemeleri dahilinde müdahale gelişiyor.