Kuzey ve Doğu Suriye göçü tartışıyor

Kuzey ve Doğu Suriye'de göç meselesi, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından düzenlenen bir çalıştayla gündeme taşındı.

Kürt, Süryani, Arap siyasetçileri, kadın hareketleri, entelektüeller ve araştırmacılardan oluşan 100 kişilik bir katılımcı grubu, göçün nedenleri, sonuçları, öneriler ve tedbirleri üzerine kapsamlı bir tartışma yürüttü.

Çalıştay, Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Hiso, Süryani Birlik Partisi Eş Başkanı Senherîm Bersûm, Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi Sekreteri Mihyedîn Şêx Elî, Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Kurul Üyesi Salih El Zewba ve Cizir Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Kadın Kurulu Başkanı Evîn Başo gibi önemli isimlerin de aralarında bulunduğu birçok temsilci, göç konularında fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştay, Kuzey ve Doğu Suriye'deki göç durumunu, nedenlerini, bu durumun yarattığı sorunları ve göçün sosyal, ekonomik ve siyasi güvenliğe yönelik tehditlerini ele aldı. Ayrıca, ülkeye dönüşü teşvik etmek ve sistematik göçle ilgili alınması gereken önlemler konusunda öneri ve araştırmalar sunuldu.

NRLS yetkilileri, çalıştay öncesinde 2016 yılında yapılan bir göç anketinin sonuçlarını paylaştı.

Anket, Kuzey ve Doğu Suriye, Güney ve Kuzey Kurdistan, Türkiye ve Avrupa'daki göçün nedenleri ve sonuçlarına dair 18 yaş ve üstü katılımcılardan elde edilen verileri içeriyordu.

Çalıştayın hazırlık komitesi adına konuşan Kurdiyar Dirêî, bölgedeki çatışmaların çözümsüzlüğünün, son yıllarda göç olgusunun artışına neden olduğunu belirterek, göç ve göçertme arasındaki farka vurgu yaptı.

Göç meselesi üzerindeki tartışmalarda, sömürgeci ve işgalci güçlerin göçü teşvik ettiğine dair görüşlere de yer verildi.

Kuzey ve Doğu Suriye Şehit Aileleri Meclisi Yönetimi üyesi Cewahir Osman, sömürgeci projelerin hayata geçirilmesi için göçün teşvik edildiğini belirterek, buna karşı mücadele çağrısında bulundu.

KNK Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Hiso başkanlığında yürütülen çalıştayın bugün sona ermesi bekleniyor. Programına göre, avukat ve siyasi aktivist Dr. Ebir Hesaf göçün nedenlerini ve sonuçlarını anlatacak. Süryani Araştırma Ofisi üyesi ve aktivist Malik Esmer ise göçün hafifletilmesine yönelik çözüm önerileri ve gerekli tedbirlerle ilgili bölümün moderatörlüğünü yapacak.

Program kapsamında, göçün nedenleri ve sonuçları hakkında bir konuşma yapan avukat ve siyasi aktivist Dr. Ebir Hesaf ile göçü hafifletmeye yönelik çözüm önerileri sunan Süryani Araştırma Ofisi üyesi Malik Esmer'in moderatörlüğünde bir bölüm gerçekleştirildi.