Kuzey ve Doğu Suriye komploya karşı her gün alanlardaydı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun yıldönümü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Özerk Yönetimi’ne bağlı bölgelerde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bölge halkları komployu kınadı, işgale karşı direniş mesajları verdi.

9 Ekim 1998’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılarak, uluslararası bir komplo ile esaret altına alındığı 15 Şubat 1999’a giden süreç, çok sayıda farklı etkinlikle protesto edildi.

Rojava/Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 9 Ekim komplosunun 24’üncü yıldönümünde komplo ve tecrit kınanırken, işgale karşı direniş mesajları verildi.

EYLEMLER 4 EKİM’DE BAŞLADI

9 Ekim komplosunun kınanma eylemlerinin startını gençler ve kadınlar 4 Ekim tarihinde gerçekleştirdikleri bir yürüyüşle verdi. Qamişlo’nun doğusundaki Enteriyê Mahallesi’nde Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde başlayan yürüyüş eylemine çok sayıda genç ve kadının yanı sıra bölge halkları katıldı.

SEMİNER, PANEL VE SİNEVİZYON GÖSTERİMLERİ

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo, Dêrik, Hesêkê, Til Koçer, Reqa, Tebqa, Minbic, Kobanê, Halep ve Şehba gibi bölgelerinde her gün 9 Ekim komplosu ve İmralı’da 24 yıldır devam eden mutlak tecride ilişkin seminerler verilirken çoğu yerde Abdullah Öcalan’ın çözümlemeleri izlendi.

9 EKİM’DE MEYDANLARDA TEK SES: GÜNEŞİMİZİ KARARTAMAZSINIZ

Şehba: Kuzey ve Doğu Suriye’nin Şehba kentinde yaşayan Efrînli göçmenler, 9 Ekim 1998’de Abdullah Öcalan şahsında Kürdistanlılara karşı başlatılan komplo sürecine karşı kitlesel olarak meydanlara akın etti. Onbinlerce Efrînli ve Şehbalı yurttaş, açtıkları “9 Ekim komplosunu özgür kadının gücü ve iradesiyle yeneceğiz” pankartıyla komplocu güçlere ‘direnişlerini büyütecekleri’ mesajını verdi. 

Halep: Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde yaşayan on binlerce kişi “Önder Apo üzerindeki komployu irademiz ve mücadelemizle boşa çıkaracağız” sloganıyla meydanlara aktı. Halep meydanlarında yapılan açıklamalarda uluslararası komplonun başlangıç tarihi olan 9 Ekim’in Kürdistan için “kara bir gün” olduğu belirtilerek, “Komplocu güçler, halkımızın iradesini yenemedi, halkımız Önderliğin özgürlüğünü sağlayana kadar meydanlarda olacak” denildi.

Kobanê: Fırat Bölgesi’ne bağlı Girê Spî ve Kobanê kantonlarından binlerce yurttaş, 9 Ekim uluslararası komplosunu kınamak için Kobanê’deki Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya geldi. Kobanê meydanlarında “Güneşimizi Karartamazsınız” pankartlarıyla yürüyüş gerçekleştiren halk, komplonun amacına değinerek mücadeleyi büyütme ve tecridi kırma sözü verdi.

Hesêkê: Hesekê Kantonu’nda da binler 9 Ekim komplosuna karşı alanlardaydı. Hesêkê şehir merkezinde bir araya gelen halk, "Bê serok jiyan nabe" ve "Bijî serok Apo" sloganlarıyla komploya karşı öfkelerini dile getirdi.

Qamişlo: Eylemlerin bir diğer merkezi de Qamişlo’ydu. Şehit Rûbar Qamişlo Meydanında bir araya gelen on binler, “İhanet ve komploları bitirecek Önder Apo’yu özgürleştireceğiz” dedi. Eylemde Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî işgalinin 9 Ekim komplosunun devamı olduğunu belirten Qamişlolular, İmralı’daki tarihi direnişi selamlayarak mücadele mesajı verdi. 

Dêrîk: Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer bölge halkları da komplonun 24’üncü yıldönümü vesilesiyle Dêrîk kent merkezinde bir araya geldi. “Kahrolsun komplo, yaşasın Önderliğimizin direnişi” sloganlarının yankılandığı Dêrîk’te halk, işgalin ve tecridin mutlaka sonlandırılacağını belirtti.

ARAP HALKI DA AYAKTAYDI: DEMOKRATİK ULUSLA YENECEĞİZ

Derazor: Derazor’un batısı ve doğusunda da komploya dönük kitlesel eylemler düzenlendi. Derazor’un batısında yapılan eylemde bir araya gelen binlerce kişi, "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komploya hayır" sloganları atarak, "Erdoğan teröristtir" ve "Türk işgaline hayır" yazılı pankartlar açtı. Halk, tecridin sonlandırılıp Abdullah Öcalan’ın esaretinin bitmesi çağrısında bulundu.

Derazor’un doğusundaki Hecin bölgesinde bir araya gelen yurttaşlar ise, komplonun farklı yöntemlerle sürdüğünü belirterek, şu açıklamada bulundu: “Amaçları Önder Abdullah Öcalan önderliğindeki özgürlük mücadelesinin yenilgiye uğratılması. Dünyadaki birçok güç kendi çıkarları için bu komploda yer aldı ve halen de komplonun içerisindeler.”

Demokratik Ulusla komployu yıkacaklarını belirten Derazorlular, “Önder Öcalan'ın tecridinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tecridi olduğunu herkes biliyor. Önder Öcalan'ın özgürlüğü, bir arada yaşamanın ve Ortadoğu sorunlarını çözmenin anahtarıdır” dedi.

Tebqa: Tebqa halkları da komploya karşı "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Öcalan'a özgürlük" şiarıyla bir araya geldi. Eylemde "Güneşimizi karartamazsınız” denilerek, uluslararası komploya karşı direnişte şehit düşenler anıldı.

Ortadoğu’ya müdahale için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a komplo düzenlendiği vurgusunda bulunan Tebqalılar, tüm dünya halklarının Abdullah Öcalan etrafında kenetlendiğini belirterek, tecridin ve işgalin sonlandırılacağı mesajını verdi.

Reqa: "Tecride ve Türk işgaline hayır" ve "Özgürlük zamanı" şiarıyla Reqa kent merkezinde bir araya gelen halk, şu açıklamada bulundu: "Komplocu güçler demokratik ulus projesinin lideri Önder Abdullah Öcalan'a karşı kirli bir komplo devreye koydu. Önder Abdullah Öcalan, halkların kardeşliği ve farklılıkları olmayan tek bir ulus inşa etmek için çabalıyor. Ancak komplocu güçler bu fikri reddediyor. Eylemciler, QSD güçleriyle birlikte olacaklarını vurguladı.