La Croix: İşgalle Suriye’nin son Êzidîleri de kaybolacak

Fransa’da yayınlanan günlük La Croix gazetesi muhabiri Jérémy André’nin Efrin işgalinden dolayı yerlerinden edilenlerle yaptığı röportajda, Türk devletinin işgalle birlikte Rojava’daki son Êzidî Kürtleri de yerinden ettiğine dikkat çekildi.

Gazeteye konuşan Pir Abdurrahman Şemo isimli bir Êzidî ileri geleni, Suriye’deki savaşın başlamasıyla birlikte 50 bin kadar olan Êzidîlerden 15 bininin göçmek zorunda kaldığını söyledi. Pir Şemo, Türkiye’nin işgalci gruplarla birlikte işgali nedeniyle bölgede kalan son Êzidîlerin de göçmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

GÜVENLİ OLDUĞU İÇİN EFRİN’E GELDİLER, İŞGALLE YİNE TERKE ZORLANDILAR

Gazetenin haberinde, Êzidî Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Qastel Cindo’daki halkın katliamlara maruz kalmamak için yerlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Abdu Alo isimli 59 yaşındaki Êzidî Kürdü,  ‘belki de bir daha evine geri dönemeyecek’ olmasının üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

La Croix gazetesine konuşan Êzidîlerin birçoğunun geçmişte yaşadıkları Efrin’den göçtükleri Halep’ten savaş nedeniyle geri döndükleri ve daha güvenli olan eski yerleşimleri Efrin’i tercih  ettikleri hatırlatıldı.

YAĞMA SAHNELERİ VE ŞENGAL TECRÜBESİ

La Croix muhabirinin dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Êzidîlerin 2014’te DAİŞ çetelerinin binlerce kişiyi katlettiği Şengal katliamının benzerini yaşamaktan çekindikleri. Şengal’de binlerce kadın ve çocuğun çetelerce köleleştirildiğinin hatırlatıldığı haberde, bu kaygıların Efrin’in işgali ardından yaşanan yağma görüntüleriyle doğrulandığı belirtildi.

EZİDİLİK HEDEFLENEREK KÜRT KİMLİĞİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Ayn Dara tapınağı başta olmak üzere Êzidîlerin de sahiplendiği çok sayıda tarihi ve kültürel alanın yok edildiği kaydedilen haberde, binlerce yıllık bir tarihin bombalandığı vurgulandı.

Gazetenin konuştuğu Pir Şemo, Türk devletinin binlerce yıllık Kürt kimliğini ve varlığını yok etmek istediğini söyledi. Pir Şemo, “Çünkü tarihte tüm Kürtler Êzidî inancındaydı” diyerek, Êzidî kültürünün hedeflenmesinin Kürtlüğü yok etmek amacının parçası olduğunu dile getirdi.

SESSİZLİK KATLİAMCILARI CESARETLENDİRDİ

Haberde uluslararası toplumun sessizliğinin Türk devleti ve çetelerini cesaretlendirdiği ve katliamları mümkün kıldığı gerçeğine de işaret edildi. Gazeteye konuşan çok sayıda Êzidî Kürdü, çok sayıda akrabalarının işgal altındaki topraklarda kayıp olduğunu da söylediler.

Haberin sonunda Türk devletinin çetelerinin ele geçirdiği bazı Êzidîlere yaptıkları hakaretler ve işkencelerin olduğu videoların internet üzerinde yayınlandığı bilgisi paylaşıldı.