NRLS Çalıştayı: Sistematik göçe karşı ‘evlerinize dönün’ çağrısı

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından düzenlenen çalıştayda, katılımcılar düşman sistemler tarafından dayatılan sistematik göçün durdurulması çağrısında bulundu. Göçmenlere evlerine dönme ve topraklarını savunma çağrısı yapıldı.

NRLS'nin göç ve göçün durdurulması yöntemlerini ele aldığı çalıştay devam ederken, katılımcılar düşman sistemlerin dayattığı sistematik göçün durdurulması gerektiği konusunda ortak bir çağrıda bulundu. Ayrıca, göçmenlere evlerine dönmeleri ve bölgelerini savunmaları için çağrıda bulunuldu.

Çalıştayda KNK Yürütme Kurulu üyesi Ekrem Hiso'nun yönettiği oturuma; Süryani bileşenlerden Sebah Şabo, İslami topluluktan Şeyh Mihemed El Qadrî, Êzidî toplumundan Farûq Tozo, işgalci Türk devletinin saldırısında yaralanan Mihemed Hemîd, savaş gazisi Ferîde Omer, Şehit Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mistefa ve Efrînli göçmen Fikret Mistefa katıldı.

Ekrem Hiso, Türk devletinin bölgeye yönelik saldırıları ve özel savaş politikalarına karşı çalıştayın düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak, sistematik göçün durdurulması gerektiği çağrısında bulundu.

Şehba’da yaşayan Efrînli göçmen Fikret Mistefa, Türk devletinin Efrîn'e yönelik suçlarına dikkat çekerek, "Kentimizi kurtarıp evlerimize dönene kadar her türlü politikaya karşı direneceğiz" dedi.

Ferîda Omer, bölge halkına dikkatli olmaları, direnişi bırakmamaları ve şehitlerin değerlerine sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

Şehit Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mistefa, Türk devletinin saldırılarla bölge halkının iradesini kırmaya çalıştığını belirterek, "Buna karşı topraklarımızı bırakmamalı ve birlik olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Süryani, Asurî ve Keldani bileşenlere yönelik politikaları hatırlatan Sebah Şebo, Osmanlı soykırım politikalarının hala devam ettiğini belirterek, "Ortak yaşam ve demokratik ulus projesini yok etmek istiyorlar" dedi.

Êzidîlere yönelik katliamları "soykırım" olarak adlandıran Farûq Tozo, göçmenlerin geri dönmesi ve demokratik ulus projesine katılması çağrısında bulundu.

İşgalci Türk devletinin Serêkaniyê’ye yönelik kimyasal saldırısında yaralanan Hemîd Mihemed, göç yolculuğunun Kobanê'den başlayarak, Efrîn'e oradan da Serêkaniyê'ye kadar devam ettiğini, Serêkaniyê'ye yerleştikten sonra yaşanan kimyasal saldırıda yaralandığını anlattı.

Şeyh Mihemed El Qadrî, göçmenlerin asimilasyon politikalarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Din insanları görevlerini yerine getirmeli, topluma topraklarını bırakmaları çağrısında bulunmalılar" şeklinde konuştu.

Ayrıca, katılımcılar NRLS'nin 2016 yılında gerçekleştirdiği anket sonuçlarını tartıştı. Çalıştay, göç, göçün sebep ve sonuçları konusuyla devam edecek.