PYD: Türk devleti insan kaçakçılığı yapıyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, göç yolunda yaşanan son trajediye ilişkin yaptığı açıklamada, bunda insan kaçakçılığı yapan Türk devletinin sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Rojava’dan onlarca genci Cezayir’den Avrupa’ya götüren gemiye ilişkin yazılı bir açıklama yapan PYD Genel Meclisi,  “Çoğunluğu Kobanêli olmak üzere onlarca Kürt gencinin Cezayir’den Avrupa’ya geçmek isterken gemilerinin batması sonucu hayatını kaybettiği haberini üzüntüyle öğrendik” dedi.

PYD,  “Yaşanan olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz” diye ekledi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Göçertme politikası, Kürt düşmanlarının yüzyıllardır bize karşı uyguladığı başlıca yöntemlerden biridir. Göç katliam, öldürme, baskı, yaşam olanaklarının kısıtlanması ve insan kaçakçılığı grupları örgütlemesi gibi etkenlerden dolayı arttı. Bu aynı zamanda bölge halkının boşaltılması kapsamında gerçekleşiyor.

Faşist Türk devleti, Suriye devriminin başlamasıyla birlikte Suriye sınırı boyunca mülteci kampları kurarak Suriyelileri göçe ve mülteciliğe teşvik etti. Amaç, bölgenin gerçek sakinlerini göçertip yerlerine terör grupları ve ailelerini yerleştirmek. Plan halen devam ediyor. Bunu Türk devleti tarafından işgal edilen tüm alanlarda gördük, kaçakçılık sistematik olarak sürüyor.

İşgal altındaki bölgelerde yaptıkları yetmedi şimdi savaşı tüm bölgelere yayıyor. Rusya ve ABD ile 2 ateşkes anlaşması imzalamalarına rağmen her gün Rojava’nın tüm bölgelerini bombalıyorlar. Amacı insanları korkutup köyleri ve ilçeleri boşaltmak, bölgenin istikrarını darbelemek. Bununla da yetinmeyerek Suriye rejimi ve destekçilerinin işbirliğiyle, halkı gerekli ihtiyaçlarından yoksun bırakmak için Rojava’ya kuşatmaya aldı. Öte yandan, bölge halkının iş ve üretim imkanı bulmaması krizlere yol açtı.

Kürt düşmanları bununla da yetinmediler, istihbaratlarıyla insan kaçakçılığı grupları örgütlediler. Halkın geri kalan parasını ve malını Avrupa’ya götürme karşılığında çalıp talan ediyor. Bu gruplar avlarını karaya gönderirler ya soğuktan veya açlıktan ölürler ya da kamyonlarda havasızlıktan boğuluyorlar. Ya da onları ölüm gemilerine koyuyorlar. Sonuç olarak ya Alan Kobanê gibi çocuk cenazeleri ya da Cezayir’deki son olay gibi onlarca insan yaşamını yitiriyor. Her halükarda düşman onlardan ya ölümle ya da asimile oldukları yabancı bir ülkeye götürerek kurtulur.

PYD olarak, toprağını ve ülkesini terk edenin, kökünden sökülmüş bir ağaç gibi olduğuna inanıyoruz. Kendi toplumu olmayan bir toplumda ve kendi toprağı olmayan bir ülkede ya boğulacak ya da belirsiz bir kaderle karşı karşıya kalacaktır. Kaybeden yine biz, ulusumuz ve ülkemizdir. Bu bağlamda yaşanan kayıp ulusumuz ve ülkemiz için büyüktür.

Gençlere, topraklarından ve halkından vazgeçmemesi, ülkesini inşa etmesi için çalışması çağrısı yapıyoruz. İnsan kaçakçılarının pazarına düşmemesi için simsarlar tarafından kandırılmamalılar. Bu olayda yaşamını yitiren gençlerimizin ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Gençlerimizi kandırıp göç yollarında ölüme gönderen bu gruplarla mücadele ederek, olayların bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız.”