Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kadın alanlara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye genelinde binlerce kadın, alanlara çıkarak, Jina Emini’yi andı, direnişin yıl dönümünü selamladı.

HESEKÊ

 Onlarca kadın, Hesekê’nin Nasira mahallesindeki Kongra Star merkezi önünde toplandı. Kadınlar, "Özgür kadının iradesiyle işgali yeneceğiz" yazılı pankart, Kongra Star bayrakları ve Jîna Emini'nin fotoğraflarını taşıdı.

Kongra Star Hesekê Koordinasyon üyesi Helebce Hisên, "Egemen sistemler kadınların iradesini kırmaya çalışıyor, şehit Jina Emini özgür kadının örneğiydi. Ayrıca ‘jin, jiyan, azadî’ kadınların özgürlük mücadelesinin ve ataerkil zihniyetin kırılmasının sloganı oldu" dedi.


TIL TEMIR

Hesekê kantonunun Til Temir ilçesinde Kongra Star, Şehit Aileleri Meclisi parkında eylem düzenledi. Kongra Star üyesi Zehra Emin basın açıklamasını okudu.

Til Temir Demokrat İslam Kongresi Kadın Meclisi de aynı yerde eylem düzenledi. Basın açıklamasını meclis üyesi Nura Ebdulqadir okudu. Nura Ebdulqadir, kadın devriminin sadece başörtüsü meselesinden kaynaklanmadığını, din adına insan haklarını ihlal eden faşist rejimin eliyle ortaya çıkan başka bir mesele olduğunu belirtti.

Hesekê Kantonu'nun Şedadê İlçesi Kongra Star Koordinasyonu da merkezinin önünde eylem düzenledi. Kongra Star Üyesi Umeya Hacub, "Kadınlar iradelerinin kırılması ve susmaları için hedef alınıyor" dedi.


HALEP
Kongra Star, Halep'in Şêxmeqsûd mahallesinde "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla yürüyüş düzenledi.

 Yürüyüş Şêxmeqsûd Mahallesi'ndeki toplantı salonu önünde başladı. Yürüyüşte Jina Eminî, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kongra Star şehitlerinin posterleri taşındı. Yürüyüş Şehitler Meydanı'nda durdu. Burada Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Rojiyan Hisên konuşma yaptı.


REQA
Reqa’da yüzlerce kişi Jina Emini'yi anmak için yürüdü. Eylemciler Rojhilatê Kurdistan ile İran'daki serhildanı selamladı.
Yürüyüş, Toplumsal Adalet Meclisi binasının önünden başladı ve Özgür Kadın Meydanı’nda durdu. Yürüyüşte, "Yaşasın özgür kadının direnişi", "Kahrolsun faşist Türk rejimi" sloganları atıldı.
Açıklamayı Demokrat İslam Kongresi Reqa Meclisi üyesi Rim İdris okudu.

 
TEBQA
Tebqa Zenubiya Kadın Topluluğu, Şehit Hevrin Xelef Parkı önünden meclis binasına kadar yürüyüş düzenledi. Meclis binası önünde konuşan Meclis üyesi Semîre Hebeş, "Kadınların ısrarı sayesinde bu devrim halen devam ediyor ve İran'ın büyük bir kısmına ulaştı" dedi.


KOBANÊ

Fırat Bölgesi halkı, Rojhilatê Kurdistan ve İran'daki “Jin, jiyan, azadî” isyanını sahiplenme yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe Özerk yönetim kurumlarının üyeleri ve siyasi partilerden isimler katıldı.
Yürüyüş Kobanê'de Şehit Egîd Meydanı önünde başladı ve Özgür Kadın Meydanı'nda mitinge döndü. Fırat Bölgesi Kadın Meclisi Başkanı Jiyan Derweş, her kadının başta işgalci Türk devleti olmak üzere iktidar rejimlerine direnmeye çalıştığını söyledi.


MINBIC
Zenubiya Kadın Meclisi ve Minbic Genç Kadınlar Birliği toplu yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe kentten yüzlerce kişi, Minbic Demokratik Sivil Yönetimi üyeleri, ilgili komiteler, siyasi partiler, sivil meclisler, sivil toplum kuruluşları, Zenubiya Kadın Topluluğu, Genç Kadınlar Birliği ve aşiret büyükleri katıldı.

Yürüyüş, Hemduni benzin istasyonundan şehrin doğu yakasındaki Cizre Mahallesi'ne doğru başladı.

 Zenubiya Kadın Topluluğu sözcüsü Ruweyda Hinêzil ise şöyle konuştu: "Dünyanın her yerindeki kadın direnişinin ve Kuzey ve Doğu Suriye'nin büyük direnişinin sesine katılıyoruz" dedi.

Genç Kadınlar Birliği üyesi Maria Dada da Jina Emini'yi andı.

Yürüyüş, kadın direnişini selamlayan sloganların atılmasıyla sona erdi.