Rojava’da 9 Ekim protestoları sürüyor

Reqa, Tebqa ve Dêrazor’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleştirilen Uluslararası Komplo, 24. yılında düzenlenen yürüyüşlerle protesto edildi.

REQA

Binlerce Reqalı, Reqa Genel Meclis binası önünden şehrin ortasındaki İtfaiye Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komploya ölüm", "Tecride ve Türk işgaline hayır" ve "Özgürlük zamanı" pankartları açtı.

Yürüyüş, İtfaiye Meydan’ında yapılan saygı duruşuyla devam etti.

Reqa Kültür ve Sanat Komitesi adına konuşan Xilûd Mihemed, "Komplocu güçler demokratik ulus projesinin lideri Önder Abdullah Öcalan'a karşı kirli bir komplo devreye koydu. Önder Abdullah Öcalan, halkların kardeşliği ve farklılıkları olmayan tek bir ulus inşa etmek için çabalıyor. Ancak komplocu güçler bu fikri reddediyor" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Kanaat Önderleri Meclisi üyesi Remedan El Rehal, "İnsanlığı ve halkı destekleyen Önder Abdullah Öcalan'a selam gönderiyorum. Önderin fikirleri ve teorileri teröre karşı mücadele rehberidir. QSD kahramanları ve komutanlarının çabalarıyla kurtulduk” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Abdullah Öcalan'ın ses kaydı dinlendi.

TEBQA

Tebqa kentinde yüzlerin komploya karşı yürüyüşü, Ewel mahallesinden Kültür ve Sanat merkezine doğru başladı. Yürüyüşte, "Bi can bi xwîn em bi te ne ey Serok”, "Uluslararası sessizliğe hayır", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı.

Kültür ve Sanat Merkezi’nin önünde mitinge dönüşen eylemde konuşan Reqa Yürütme Meclisi Eş Başkanı Hind El Ali, yaptığı konuşmada, Güneşimizi karartamazsınız, diyerek ateş çemberleri oluşturan tüm şehitlerini andı.

Hind El Ali, dünyanın bütün kapitalist güçlerinin Ortadoğu'ya müdahale etmek ve kendi sistemlerine tehdit oluşturan Önderlik fikrini yenmek için komplo kurduklarını belirterek, "Son 24 saat içinde Önder ​​Öcalan’ın Türk devletinin cezaevindeki direnişi tüm dünyaya ulaştı" şeklinde konuştu.

Devam eden tecride ilişkin olarak Hind El Ali, kapitalist modernite güçlerinin hak ve özgürlükleri yok etmeye çalışan Türk devleti ile işbirliğinin açık bir işareti olduğuna dikkat çekti.

Hind El Ali konuşmasının sonunda, "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik komployu, işgalci Türk devletinin tüm politika ve saldırılarını ve kapitalist güçlerin Türk işgalini topraklarımızdaki Türk işgalini haklı çıkarmaya yönelik projelerini kınıyoruz" dedi.

DÊRAZOR

Dêrazor’un batı kırsalında, Önder Öcalan'a yönelik uluslararası komploya karşı düzenlenen protestoya yüzlerce Dêrazorlu, sivil ve askeri kurum mensubu katıldı. Kesra Kavşağı’ndan Batı Bölge Meclisi'ne yürüyen eylemciler,  "Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komploya hayır" sloganları atarak, "Terörist Erdoğan" ve "Türk işgaline hayır" pankartlarını açtı.

Dêrazor’un doğu kırsalında da yüzlerce halk, aşiret büyükleri ve yerel meclis, sivil örgüt ve Şehit Aileleri Meclisi temsilcilerinin katılımıyla bir eylem düzenlendi.

Hecin Genel Hastanesi önünden Doğu Bölge Meclisi binasına doğru başlayan eylemde, "Kahrolsun uluslararası komplo”, “Abdullah Öcalan'a fiziki özgürlük" ve "Kahrolsun Türk işgali" pankartları açıldı.

Yürüyüş Doğu Bölge Meclisi binasının önünde durdu. Burada Hecin Halk Meclisi Eşbaşkanı Selah El Selman açıklamayı okudu.

Açıklamada, Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun farklı biçim ve yöntemlerle devam ettiği belirtildi. Komplonun amacının Abdullah Öcalan'ın önderliğindeki kurtuluş mücadelesini yenilgiye uğratmak olduğu vurgulanan açıklamada, “Komploya ve sonuçlarına genel bir gözle bakılamaz, bu komplonun planlanmasının dünyadaki birçok güç ve partinin çıkarlarına ve siyasetine hizmet edecek unsurların inşasına dayandığı herkes tarafından açıktır. Bölge ve Türk devleti halen bu komplonun içindedir” denildi.

Açıklamada, işgalci Türk devletinin, halkın iradesini kırmak ve direniş ruhunu yenmek ve Önder Öcalan'ın fikir ve felsefesine dayanan demokratik ulus projesini çökertmek için bölgeyi hedef aldığı belirtildi.

“Kuzey ve Doğu Suriye halkının iradesi sayesinde projeleri başarısız oldu ve Öcalan'ın fikri kazandı” denilen açıklamanın sonunda, “Önder Öcalan'ın tecridinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tecridi olduğunu herkes biliyor. Önder Öcalan'ın özgürlüğü, bir arada yaşamanın ve Ortadoğu sorunlarını çözmenin anahtarıdır” ifadelerine yer verildi.

Hecin Şehit Aileleri Meclisi de yaptığı açıklamayla komployu kınadı. Meclis Eş Başkanı Rakan El Mizel'in okuduğu açıklamada, "Öcalan'ın felsefesini ve fikirlerini yok etmek için gerçekleştirilen uluslararası komployu kınıyoruz” denildi.

BM'yi, İnsan Hakları Örgütü'nü ve Uluslararası Adalet Divanı'nı Önder Öcalan'a yönelik tecride son vermeye çağıran Rakan El Mizel, “Kuzey ve Doğu Suriye halkının yanında olmaya, Türk devletinin topraklarımıza ve halkımıza yönelik saldırılarına son vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki yurttaşlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim 1998'de başlayan ve 15 Şubat 1999’da Önder Öcalan’ın Kenya’nın başkenti Nairobi’de esir alınarak Türk devletine teslim edilmesine ilişkin uluslararası komployu kınamak için “Önder Apo üzerindeki komployu irademiz ve mücadelemizle boşa çıkaracağız” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.Yürüyüşe, siyasi parti, sivil toplum kurumları, komin, meclis ve İç Güvenlik Güçleri’nin üyeleri katıldı.

Şêxmeqsûd Mahallesi’nin doğusundaki Yasîn Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Cebanat Meydanı’nda mitinge dönüştü. Mitingte konuşan Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahalleleri Eş Başkan Yardımcısı Mirî El Şiblî, Abdullah Öcalan’ın İmralı zindanındaki direnişini selamladı.

Ardından Kongra Star Halep Koordinasyon üyesi Roşîn Mûsa, Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Roşîn Mûsa şöyle devam etti: “9 Ekim günü kara bir gündür; çünkü bu günde Önder Öcalan’a karşı uluslararası komplo başlatıldı. Halkımızın iradesi yenilmedi, halkımız Önder Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlamak için hiç durmayacak.”

İşgalci Türk devletinin, Önder Öcalan’ın fikirlerine dayanan projelerini yok etmeye çalıştığını belirten Roşîn Mûsa, ancak halkın iradesi ve kadınların devrime katılımıyla komplocu tüm devletlerin yenileceğini ve projelerin zafere ulaşacağını kaydetti.

Yürüyüş, “Yaşasın İmralı direnişi” sloganlarıyla sona erdi.