Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – VI: Ashley Johnston

Avustralyalı Ashley Johnston, yedek subaylık yaptığı ülkesinde DAİŞ’in halka uyguladığı zulmü duyduktan sonra bunun değişmesi gerektiğine karar verir ve Lions of Rojava enternasyonal grubuyla devrim sahasına gelir.

Ülkesine 12 bin km uzaklıktaki Til Hemis’te şehit düşer. Sonrasında annesi de devrimci mücadeleden etkilenir ve “Bende bir Kürdüm” der.

DAİŞ işgali altındaki Cizîre Kantonu’nda bulunan Til Hemis-Til Berak bölgeleri ve çevresine dönük 21 Şubat 2015 tarihinde özgürleştirilme operasyonu başlatılmıştı. YPG, YPJ, Asayiş güçlerinin yanı sıra Kürt, Arap, Süryani ve Asuri bileşenlerle birlikte dünyanın dört bir yanından gelen enternasyonal savaşçılarda bu bölgelerin özgürleştirilmesi hamlelerinde şehadete ulaştı. Ortak mücadeledeki mozaiği temsil eden Avustralyalı Bagok Serhed (Ashley Johnston), Yunan asıllı İngiliz Kemal (Konstandinos Erik Scurfield), DAIŞ tarafından tüm ailesi katledilen ve uzun süredir YPG saflarında mücadele yürüten Arap asıllı Komutan Baran Amara (Udey El Ubeyd) ile Afrika kökenli Alman vatandaşı Avaşin Tekoşin Güneş (Ivanna Hoffman) şehadete ulaşır.

SUBAYLIK YAPIYORDU DAHA FAZLA DAYANAMADI

Ashley Johnston. Mücadeledeki adıyla Bagok Serhed. 15 Nisan 1986 yılında Avustralya’nın Queensland eyaletine bağlı Maryboroug kentinde dünyaya gelir. Amanda ve Bery çiftinin çocuğu olan Johnston bir posta işçisi ve Avustralya Ordusu’nda yedek subaylık yapar. Yedi yılını geçirdiği Avustralya Ordusu Yedek Kuvvetlerinde tüfekçi ve muharebe sıhhiyecisi olarak görev yaptı; bu askeri deneyimi mücadelesinde de etkili oldu. DAİŞ’in dünya çapındaki terör saldırıları ve Suriye halkına uyguladığı acımasız baskı birçok insanı etkilediği gibi onu da öfkelendirdi. DAİŞ’in bu suçlarını sürdürmesi ve sivillere dönük zulme seyirci kalamayacağına karar vererek Halk Savunma Birliklerine (YPG) destek olmak için Suriye'ye gitmeye karar verdi.

İLK ENTERNASYONAL GRUPLA ROJAVA’YA GELİR

Ashley Johnston 2014 yılında Rojava’ya gelen ilk enternasyonal grup Lions of Rojava’yla birlikte Rojava Devrim Sahasına geçer. Rojava’ya geldikten sonra hızlıca mücadele saflarına gitmek için Halk Savunma Birliklerine (YPG) katılır. 21 Şubat 2015 tarihinde Til Hemis’e dönük başlatılan özgürleştirme hamlesine katılır ve 2 gün sonra yani 23 Şubat 2015 tarihinde Til Hemis’in Xesan köyünde şehadete ulaşır. Cenazesi sonradan ülkesine gönderilerek 8 Nisan 2015’te Avustralya’nın başkenti Canberra’da toprağa verilir.

MÜCADELESİNİ DUYAN ANNESİ ‘BEN KÜRDÜM’ DER

Şehîd Bagok Serhed’in annesi Amanda onun şehadetini öğrendikten sonra Kürtlerin devrimci mücadelesini daha yakından tanımayı kendine misyon edinmiş ve sonunda "Ben bir Kürt'üm" demiştir: Sadece oğluyla değil, özgürlük için mücadele eden herkesle dayanışma içinde "ben de bir Kürt'üm" demiştir. Hiçbir şey oğlunu geri getiremeyecek olsa da anne Amanda, onun Kürtler tarafından unutulmadığını bilmenin kendi iyileşme sürecinin bir parçası olduğunu belirterek, "Fotoğraflara bakıyorum ve ... gözlerinin parladığını ve yüzünün güldüğünü görebiliyorsunuz” diyor.

YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – VII: Britanyalı Kemal