Rojava halkları Efrîn’in işgaline karşı alanlarda

Efrîn’in Türk devleti tarafından işgal ve ilhak edilmesinin 6. yıl dönümü dolayısıyla alanlara çıkan Kuzey ve Doğu Suriye halkı, Türk ordusu ve devşirdiği çetelerinin bölgede işlediği savaş suçlarını kınadı, Efrîn’in özgürleştirilmesi çağrısında bulundu.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinin 6’ıncı yıl dönümü vesilesiyle Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde yürüyüşler düzenlendi. 

KOBANÊ

Kobanê’de Şehit Egîd Meydanı'ndan Jina Azad Meydanı'na kadar kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe sivil toplum örgütleri, kadın hareketleri, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Fırat Kantonu Ekoloji Kurumu Eş Başkanı Almas El Romî, "DAİŞ çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye halkı tarafından yenilmesi Türk devletinin hoşuna gitmedi. İşgalci Türk devleti bundan dolayı Efrîn'e saldırıp işgal etti. Efrîn'in toprakları işgal edilmiş, ağaçları kesilip yakılmıştır. İşgalci Türk devleti ve çetelerine karşı sesimizi yükseltelim. Onları topraklarımızdan çıkaralım. Efrin halkı kendi topraklarına ve evlerine dönmeli" dedi. Yürüyüşte “Berxwedan jiyan e” sloganı atıldı.

REQA

Efrînli göçmenler, sivil toplum örgütü üyeleri, PYD, Suriye’nin Geleceği Partisi ve Zenubiya Kadın Topluluğu Meclisi Reqa’da ortak açıklama yaptı.

Naim Dörtyolu’nda yapılan açıklamada Suriye Demokratik Güçleri (QSD) üyesi Ebdulhemid El Berazi bir konuşma yaparak, “İşgalci Türk devletinin Efrîn'i işgal etmesini buradan bir kez daha kınıyoruz. Efrîn'in 6 yıllık işgalinin ardından bugün bölgede insanlara, taşlara, ağaçlara yönelik insanlık dışı suçlar işleniyor. İşgalciler, Efrîn halkının kimliğini yok etmek istiyor. Doğayı yok ediyorlar, ağaçları kesiyorlar, yakıyorlar. Kadınlar işgalcilerin hedefinde” ifadelerini kullandı.

TEBQA

Tebqa’da düzenlenen yürüyüşe Sivil Yönetim, Suriye’nin Geleceği Partisi, kadın hareketleri, gençler, aşiret büyüklerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Demokratik Sivil Yönetim adına konuşan Tebqa Kantonu Yürütme Konseyi Eş Başkanı Hind El Elî şunları söyledi: "Efrîn özgürleştirilene ve işgalci Türkler bölgeden çıkarılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İşgalci Türk devleti, Efrîn'i işgal edip demografisini değiştirmek istedi. Ancak halkın Efrîn güçlerinin etrafında toplanmasıyla bu girişimi başarısızlıkla sonuçlandı."

MINBIC

Şehba-Efrîn Göçmenler Ofisi Üyesi Fatme El Ehmed yaptığı açıklamada, kadının işgalci Türk devletine karşı kahramanca bir direniş gösterdiğini belirtti. Şehit Avêsta Xabûr, Barîn Kobanê ve Karker gibi kahramanların olduğunu hatırlatan Fatme El Ehmed, Efrîn’de kadınların topraklarını terk etmemek için son ana kadar direndiğini söyledi.

HALEP

Halep'in Şêxmeqsud ve Eşrefiyê mahallelerinden çok sayıda kişi yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Önder Abdullah Öcalan'ın, Efrîn şehitlerinin ve gerillaların fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan HPC Yöneticisi Fehmî Hemid, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'de gerçekleştirdiği soykırıma karşı uluslararası sessizliğine tepki gösterdi.

Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Rewşan Mihemed ise, uluslararası güçlerden işgalci Türk devletine işgal altındaki topraklardan çekilmesi için baskı yapmasını istedi.

ŞEHBA

Efrîn ve Şehbalı göçmen de işgalin yıl dönümü dolayısıyla alanlara çıktı. Binlerce kişi, ellerinde Önder Abdullah Öcalan'ın resimleri, zeytin dalları ve katliam şehitlerinin resimlerini taşıyarak yürüdü.

Şehit Aileleri Meclisi üyesi Mistefa Hesen, Efrîn halkının direnişini selamladıklarını söyledi. Mistefa Hesen, "Efrin halkı, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı onurunu korumak için özgür iradesiyle büyük bir direnişle ayakta kalmayı başardı” dedi.

Efrîn ve Şehba Kantonu Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Üyesi Muşîr Reşîd ise şunları söyledi: "Efrîn halkı, Avêsta, Barîn Kobanê ve diğer şehitler gibi 58 gün boyunca düşmanın saldırılarına karşı büyük bir direniş sergiledi. Çağın Direnişi ile işgal saldırılarının karşısında durdu."

Eylem “Bijî berxwedana Efrînê” sloganıyla son buldu.