GÖRÜNTÜLÜ

Suriye'de kadınların durumu ve geleceği tartışıldı

Suriye Kadın Meclisi, Qamişlo'da düzenlediği çalıştayda, yeni Suriye'nin şekillenmesinde kadınların durumu ve geleceğini tartıştı.

KADIN ÇALIŞTAYI

Qamişlo'da, Suriye Kadın Meclisi, Suriye Anayasası'nda kadınların rolünü tartışma ve planlama yapmak amacıyla çalıştay düzenledi. El Birc Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya, Kadın Kurulu, Kongra Star, aktivistler, Demokratik Suriye Meclisi(MSD) ve çok sayıda kişi katıldı. 
Burada konuşan, Kongra Star İlişkiler ve Demokratik İttifak Komitesi üyesi Rûken Ehmed, kadınların bölgede karşı karşıya olduğu tehlikeleri hatırlattı, Suriye yönetiminde katılımın demokratik bir sistemle korunması gerektiğini söyledi. 

'SURİYE'DE TOPLUMSAL DOKU GÜÇLENDİRİLMELİ'

İşgal altındaki bölgelerde kadınların durumuna vurgu yapan Rûken Ehmed, kadınlara yönelik her gün insanlık dışı suçların işlendiğini kaydetti. Toplumsal dokunun güçlendirilmesi çağrısında bulunan Rûken Ehmed, “Suriye'de iktidar sisteminin İslami hale gelme riski var, ahlak polisinden bahsediyorlar, kadınların başörtüsü takmasının istendiği birçok olay yaşandı. Bu nedenle çok yönlü, merkezi olmayan bir devlet inşa etmeye çalışmalıyız” diye konuştu. 

'ÖZERK YÖNETİM KADINLAR İÇİN UMUT OLDU'

Bu süreçte kadın kazanımlarının korunması için birliğin gerekli olduğunu söyleyen Rûken Ehmed, Özerk Yönetim projesinin Suriyeli kadınlar için umut olduğunu kaydetti. 

Çalıştayda tartışmalar sonrası, kadınların Suriye’ye dahil olma yöntemleri üzerine görüşler paylaşıldı. 

'KADIN SAVUNMA BİRLİKLERİ DESTEKLENMELİ'

Kadınlar, öz savunmanın önemine vurgu yaparak, Kadın Savunma Birlikleri'nin(YPJ) desteklenmesi çağrısı yaptı. Ayrıca kadınlar, her iki cinsiyetin de merkezi olmayan, çoğulcu bir Suriye'de kendilerini temsil etmesini ve her birinin kendi rolünü oynamasını talep etti. Kadınların Suriyeli kadınlarla temas kurmasının önemine vurgu yapılan çalıştayda, Suriye anayasasında Kürt halkının haklarının korunması gerektiği bildirildi. 

'SURİYE'DE KADIN PARTİSİ KURULMALI'

Şiddetle mücadele için Suriye Kadın Meclisi'nin Suriye'nin tüm kentlerinde rolünün güçlendirilmesi, kayıplar ve soruşturma komitesinin kurulması, kadın bürolarının açılması, Efrîn, Serêkaniye ve Girê Spî cezaevlerindeki suçların belgelenmesi ve suçlulardan hesap sorulması gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, kadınların “namus” bahanesiyle katledildiği ataerkil zihniyetin değiştirilmesi için Suriye’de bir kadın partisi kurulması gerektiği görüşlerini paylaştı.