TEV-DEM Çarşema Sor’u kutladı

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını kutladı.

Êzidî halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul edilen ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Sor, hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gün olarak nisan ayının üçüncü çarşambası kutlanıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi, 18 Nisan tarihli bir kararnamede Êzidîlerin Çarşema Sor bayramını da resmi tatil olarak kabul etmişti.

Êzidîlerin ve tüm Kürt halkının Çarşemba Sor Bayramı’nı kutlayan TEV-DEM, “Êzidî Kürtlerin yeni yılının başlangıcı olan Çarşemba Sor vesilesiyle Kürt ve Êzidî halkımızın bayramını kutluyoruz” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Kültürel ve tarihi mirasa sahip bu kadim dini, felsefesiyle Kürdistan toplumu ve bölge halkı içinde yeniden canlandıran Önder Abdullah Öcalan’ı da kutluyoruz.

Tüm şehit, savaşçı ve gerillaların ailelerini, Özgür Kadın Birlikleri-Star (YJA-STAR), Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Demokratik Suriye Güçleri’ni (QSD) kutluyoruz. Çünkü onlar, bu kadim mirasın korunması için Şengal halkının korunması için büyük bir role sahipti.

Êzidî Kürtlerin yılın başlangıcı ya da Çarşema Sor Bayramı doğu takvimine göre Nisan ayının başındadır. Bu ay, tüm canlıların ve doğanın içinde bulunduğu evrenin yaratılışının tamamlandığı ve yaşamın yenilendiği yılın en kutsal ayıdır.

Çarşemba Sor hem tarihi hem de ulusal açıdan büyük bir tarihsel öneme saliptir. Karşılıklı saygı adalet, barış, ortak yaşam ve Mezopotamya bölgesindeki halkların kardeşliğinin göstergesidir. Kürdistan’ın durumu ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki bileşenlerin birliktelik deneyimleri gibidir.

Bölge halkının Çarşemba Sor Bayramı’nı kutladığı bir dönemde, Şengal’deki direnişçi Êzidî toplumu acılar ve zorluklarla karşı karşıyadır. Şengal’deki Êzidîlerin iradesi üzerinde bir ambargo uygulanmakta, KDP’ye bağlı kamplarda bulunan yüzbinlerce Êzidî’nin iradesi baskı altına alınmaktadır. Başûr İktidarı, Êzidîlerin özgür Şengal’e dönmesine izin vermiyor. Bunu Êzidî toplumunun haklarını ihlal ve iradelerini yok sayma olarak görüyoruz.

Bu vesileyle başta Êzidî Kürtler olmak üzere bölgedeki tüm bileşenleri ve halkları kutluyoruz. Bu kutsal ve tarihi günü kutluyoruz. Siyasi, ulusal ve Kürdistani güçlere, ayrıca sivil ve hukuk örgütlerine Şengal’deki Êzidîlerin Özerk Yönetim iradesini kurumaya ve Êzidîlerin haklarına yönelik politikaları engellemeye çağırıyoruz.”