Tüm dünya teröre karşı duran Kürtleri desteklemeli

Araştırmacı ve Ortadoğu uzmanı Zaid Youbi, Ankara hükümetinin Kuzey ve Doğu Suriye’de oluşan irade ve istikrarı bozma peşinde olduğunu belirterek, tüm dünyayı bu tehlikeye ve teröre karşı duran Kürtleri desteklemeye çağırdı.

Youbi, işgale karşı direnen Kürtleri selamlayarak, “Kürtler, sadece yüzyılın katili Erdoğan’a ve işgaline karşı direnmiyor. Tüm dünya için direniyorlar. Bu mücadeleleri ve duruşlarını kutluyoruz. İnanıyoruz ki Kürtler saldırılara karşı duracak ve onursuz Erdoğan iktidarını yıkacaktır” dedi.


Filistin Stratejik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu ve Ortadoğu uzmanı Zaid Al Youbi, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılara ilişkin ANF’nin sorularını yanıtladı.

‘HEDEFTE SADECE KÜRTLER YOK’

Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıların çok yönlü işgal olduğunu belirten Youbi, saldırıların amacını şöyle değerlendirdi: “İşgalci Türk devleti tarafından Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük yapılan saldırıları sadece saldırı olarak ele almıyoruz, almamalıyız da. İşgal olarak hesaplanıyor. Bölgede oluşturulan istikrarı ve huzuru bozmaya ve yıkmaya çalışan bir işgal. Bu işgalle orada elde edilen Kürt iradesini çiğnemek istiyor. Bunun için de işgali sadece Kürtlere dönük saldırı olarak değerlendirmiyoruz. Bölgenin tüm çocuklarına dönük saldırı var. Aynı şekilde bölgenin güvenliğini tehdit ediyor. Erdoğan, bölge halkının hakkını çiğnemek istiyor.”

TERÖRİST GRUPLARA NEFES ATAĞI

Youbi, saldırıların aynı zamanda DAİŞ’e nefes verme hamlesi olduğu değerlendirmesinde bulunarak, “Erdoğan, bu saldırılarla DAİŞ’in canlanması için bir atmosfer oluşturmak istiyor. Bu atmosferi Kuzey ve Doğu Suriye’de oluşturmak istiyor. Çünkü DAİŞ elemanlarının tutuklu bulunduğu yerlerin güvenliğini sağlayanlara dönük saldırılarını görüyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılar amacına ulaşırsa bölgede DAİŞ gibi radikal terörist gruplara nefes olacaktır. Her yer her devlet üzerinde DAİŞ tehlikesi olur. Bunun için de Erdoğan sadece Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal edip bozmaz Ortadoğu’nun tamamında karışıklık olur” dedi.

‘SALDIRILARA YEŞİL IŞIK YAKMAK HERKESİ ÖLDÜRÜR’

ABD gibi güçlerin saldırılara karşı tutumuna da değinen Youbi, şunları belirtti: “ABD bir yandan ‘Bu saldırılara karşıyız bir yandan da Türkiye’nin endişelerini anlıyoruz’ diyor. Bu tehlikeli bir tutumdur. Bu saldırılara yeşil ışık verdiğini gösteriyor. Bu yeşil ışık, Kürtleri daha çok öldürmedir. Kuzey ve Doğu Suriye hatta Irak’a kadar herkesi öldürür. Çünkü Erdoğan her yere saldırıyor. Bunun için kanaatimce Erdoğan bu bölgelere saldırı için masa altında bazı devletlerden yeşil ışık almıştır. Böylece bu ülkelerde ihlal gerçekleştiriyor.”

‘ACİL HAREKETE GEÇİLMELİ’ ÇAĞRISI

Youbi, saldırılara karşı ‘acil harekete geç’ çağrısında bulunarak, “Uluslararası kamuoyu acil müdahalede bulunmalıdır. Bu Türk işgaline bir had konulmalıdır. Erdoğan’ı Kuzey ve Doğu Suriye’de işlediği ihlallerini durdurmaya mecbur bırakmalılar. Dünyada buna karşı harekete geçmesi gerekiyor. İnsan hakları örgütleri, Arap birlikleri, uluslararası güçler bu işgale karşı harekete geçerek ciddi bir tutum sergilemelidir. Erdoğan sadece Kürtlere saldırmıyor. Suriye’ye, Irak’a, Mısır’a, Libya’ya saldırıyor. Onun için de bu işgal projesidir. Onun için de acilen buna karşı durulmalıdır. Uluslararası kamuoyu buna karşı eksik kalmıştır. Uluslararası toplum her şeyden önce Erdoğan’ın saldırılarına karşı harekete geçmeli ve durmalıdır. Türkiye’nin şu anda yaptığı saldırılar her türlü uluslararası kanunların ihlalidir” diye bildirdi.

‘ARAP CAMİASI İŞGALCİ ERDOĞAN’A KARŞI’

Arap dünyasının Erdoğan’ karşı çıkması gerektiği vurgusunda bulunan Youbi, “Erdoğan, Arap ülkeleriyle arasını iyi yapmak istiyor. Ancak Arap camiası Erdoğan’a bir işgalci ve katil olarak bakıyor. Arap camiasına seslenmek istiyorum; Türk işgaline karşı tavır göstermeliler. Erdoğan’da İsrail gibi bir düşmandır. Arap toplumu bu işgale karşı Kürtlerin davasıyladır. Arap körfezinden, Cezayir, Lübnan, Tunus’a kadar Kürtlerle birlikteler. Erdoğan’a karşılar. Her aydın, mücadeleci, yurtsever bu işgale karşı harekete geçerek çalışma yürütmelidir. Erdoğan’ın yüzyılın katilidir. Tüm dünyaya tehlike oluşturmuş. Erdoğan, uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır, hesap sorulmalıdır” dedi.

‘KÜRTLER FİLİSTİN HALKIYLA AYNI KADERİ YAŞIYOR’

“İşgalci İsrail’in Filistine yaptığı her şeyi Türkiye’de Kürtlere dönük gerçekleştiriyor” değerlendirmesinde bulunan Youbi, Kürtleri sahiplendiklerini belirttiği konuşmasında şunları belirtti: “Filistin halkı olarak her açıdan Kürt halkını destekliyoruz. Kürt halkının davasına sahip çıkıyoruz. Bizim yaşadıklarımızı Kürtlerde yaşıyor. Filistin halkı, Kürtlere karşı sıcak selam gönderiyoruz. Kürtlerin bölgenin asil ve kadim halkıdır. Bunun için de bu halka karşı ve tüm bölge halk birleşenlerine dönük saldırıdır. Kürtlerin yaşadığı kentlerin güvenli Arap halkı olarak bu saldırılara karşı Kürtlerin yanında olmalıyız.”

Zaid Al Youbi, işgale karşı duran ve doruk noktaya ulaşan Kürt mücadelesini kutlayarak, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

‘SALDIRILAR KIRILACAK ONURSUZ ERDOĞAN İKTİDARI YIKILACAKTIR’

“Kürtler işgalin önünü alan tüneldir. Bunun için Kürtlerin yanında olmalıyız. Özgürlük isteyen herkes, her yurtsever ve buradaki tehlikeyi gören herkes işgalcilere karşı durmalıdır. İşgale karşı her açıdan Kürt davası, QSD etrafında toplanmalıyız. Herkes Demokratik Suriye Güçleri (QSD) etrafında toplanmalı. Dünya DAİŞ’e karşı militanca savaşan QSD’yi teröre karşı mücadele modeli olarak ele almalıdır. Çünkü Kürtler şimdi sadece Kürtler için değil tüm bölge halkı özgürlükçüler için savaşarak canlarını veriyor.

Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye’de burnu yere sürtülmelidir. Kürtlerin mücadelesi en doruk noktadadır. Bu mücadeleleri ve duruşlarını kutluyoruz. İnanıyoruz ki Kürtler saldırılara karşı duracak ve onursuz Erdoğan iktidarını yıkacaktır. Kudüs’ten Filistin halkı adına Kürtlere sesleniyorum; siz sadece kendiniz için değil tüm dünya için savaşıyorsunuz. İradeniz, mücadele ve direnişiniz tüm dünya için ilhamdır.”