UNHCR Qamişlo bürosu önünde Türk devleti protesto edildi

Qamişlo’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) önünde bir araya gelen aydın, yazar ve kültür dernekleri, işgalci Türk devletinin BM Genel Kurulu toplantısına katılmasını protesto etti.

UNHCR Qamişlo bürosu önünde yapılan eyleme Suriye Kürt Yazarlar Birliği, Kürt Yazarlar ve Gazeteciler Genel Birliği, Rojava Kürdistan Kürt Kültürü ve Edebiyatı Derneği ile Kültür Evi ve Ermeni Kadınlar Birliği katıldı.

Açıklama Kürtçe, Arapça, Ermeni ve İngilizce dillerinde yapıldı.  Açıklamada “halk düşmanı işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar” hatırlatıldı.

Açıklamada Türk devletinin Efrîn, Girê Spi ve Sêrekaniye bölgelerini işgal ederek bir milyonu aşkın kişiyi zorla yerlerinden ettiği kaydedilirken, Sêrekaniye’deki Elok su istasyonuna el konularak binlerce insanın en temel haklarından mahrum ettiği ifade edildi.

Türk devletinin daha da ileri giderek Fırat suyunu keserek, göllerin kurumasını ve hastalıkların yayılmasına neden olduğunun belirtildiği açıklamada, bunların insanlığa karşı suç teşkil ettiği vurgulandı.

Türk devletinin demografik değişim politikaları, yağma suçları, infazlar, işkence, tecavüzler, sivil alt yapıları doğrudan hedef alarak işlediği suçları da sıralayan kurumlar, “Terörle mücadele gerekçesiyle teröristleri destekleyen işgalci Türk devletinin, yürüttüğü kirli politikaları kapsamında yurttaşlara yönelik saldırılarının tekrarlanması BM yasalarının ihlalidir" dedi.

BM, Güvenlik Konseyi ve insan hakları örgütleri üyelerine Türk devletinin işlediği suçları önlemeleri çağrısı yapıldı. Açıklamanın bir kopyası Qamışlo'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne teslim edildi.