Xalid: Yeni Lozan'a geçit yok, mücadeleyi büyütelim

Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, "Yeni bir Lozan’a izin vermeyeceğiz" derken, Kürtlere birlik ve mücadeleyi büyütme çağrıları yaptı.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından organize edilen çalıştay Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentinde başladı.

Avrupa ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden 150’yi aşkın hukukçunun, siyasetçinin ve Ortadoğu üzerine çalışmaları bulunan araştırmacıların katıldığı çalıştaya Kuzey ve Doğu Suriye’den ise Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berivan Xalid, siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve araştırma merkezleri temsilcileri de katıldı.
NRLS Yönetim Kurulu Üyesi Rakan Şêxî, çalıştayı düzenleme amacına değinerek, “Lozan Antlaşması, Kürtler üzerine yapılan hesaplar ve imzalanan anlaşmalar, Kürt halkının çektiği acılar ve yapılan anlaşmalara bağlı olarak ortaya çıkan ve günümüze kadar çözülemeyen sorunlara dikkat çekmek istiyoruz. Ayrıca çalıştayda yürütülecek tartışmalarla anlaşmaları imzalayan tarafların konuyu yeniden gözden geçirmelerine ve halklar üzerindeki baskıları kaldırmalarına ilişkin kamuoyu yaratmak istiyoruz” dedi.

3 oturumun düzenleneceği çalıştayın birinci gün programı kapsamında Asrın Hukuk Bürosu adına da konuşma yapılacak. Ayrıca Lozan Antlaşması ve bunun sonucunda bölgede ortaya çıkan sorunlara ilişkin sinevizyon, antlaşmanın etkilerini gösteren fotoğraf sergisi gösterilecek.

Çalıştayın ikinci gününde ise “Kürtlerin mevcut durumu, karşılaştıkları sorun ve engeller; Kürtleri hedef alan imha savaşının yol ve yöntemleriyle yüzleşme; Lozan’ı aşma ve çözüm” konuları ele alınacak.

'EN TEHLİKELİ ANTLAŞMALARDAN'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Lozan Antlaşması ile Kurdistan’ın parçalandığını hatırlatarak, “24 Temmuz 1923 yılında imzalanan birkaç gün sonra yüz yılını dolduracak olan Lozan antlaşmasıyla Kurdistan ülkesi Türkiye, Irak, Suriye ve İran arasında bölüşüldü. Böylece Lozan Kürtler, Araplar ve Süryaniler aleyhine imzalanan en tehlikeli antlaşmalardan oldu” dedi.  

 Lozan Antlaşması'nı “Geçen yüzyılın hakim güçlerinin kirli bir komplosu” olarak tanımlayan Bêrîvan Xalid, Kürtlerin bu antlaşmayla karanlık bir sürece girdiğini ve kurban haline getirildiğini söyledi.

Lozan’ın bölge halkları baskı ve zulüm aracı olarak kullanıldığına dikkat çeken Bêrîvan Xalid; “Kurdistan'ı parçalayan devletler savaş ve baskı araçlarını halklara karşı kullandılar. Suriye’de ‘Arap kemeberi’, Irak’ta Enfal ve kimyasal, Türkiye’de ise asimilasyon ve inkar politikaları şeklinde görülen köleleştirme, öldürme, göçertme, tutuklama, köy ve kentlerin yıkımı, kimlik, dil ve kültürlerin yok sayılması gibi uygulamalar devreye sokuldu” şeklinde konuştu.

′ÖZERK YÖNETİM CEVAPTIR’

Lozan ve ona bağlı gelişen tüm saldırı ve inkara rağmen Kürtlerin mücadelelerini sürdürdüğüne vurgu yapan Bêrîvan Xalid, “Bugün Rojava’da ve Kuzey-Doğu Suriye’de elde edilen kazanımlar bugün en iyi örneği oluyor” dedi.

Özerk yönetim modelinin etnik ve kültürel soykırım projelerine karşı cevap olduğunu dile getiren Bêrîvan Xalid, özerkliğin halkların demokratik yaşam idaresi olduğunu söyledi. Lozan antlaşmasını imzalayan tarafların, özellikle de işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki kazanımları hedef aldığına işaret eden Bêrîvan Xalid, “Türk devleti Lozan sınırlarını da aşarak yıkılan Osmanlı imparatorluğunu diriltmek istiyor. Kuzey ve Doğu Suriye’nin bazı bölgelerinin işgal edilmesi, Irak ve Libya’ya müdahale, çetelerinin kullanılması Türkiye’nin bu amacına yöneliktir” dedi.

 Yeni bir Lozan’a izin vermeyeceklerini vurgu yapan Bêrîvan Xalid, uluslararası insan hakları ve hukuk örgütlerine, özgürlük yanlılarına Kürt halkının meşru haklarına destek verme çağrısında bulundu.  

Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Bêrîvan Xalid, Kürtlere de birlik ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Çalıştay konuşmalarla sürüyor.