Yerel yönetim modeli oturuyor
Cizîrê Bölgesi Bölgesi Ekoloji ve Yerel Yönetimler Eşbaşkanı Yardımcısı Bêrîvan Omer, zorluklara ve sorunlara rağmen sistemi oturtmaya çalıştıklarını fakat zamana da ihtiyaç olduğunu söyledi.
Cizîrê Bölgesi Bölgesi Ekoloji ve Yerel Yönetimler Eşbaşkanı Yardımcısı Bêrîvan Omer, zorluklara ve sorunlara rağmen sistemi oturtmaya çalıştıklarını fakat zamana da ihtiyaç olduğunu söyledi.
Rojava Devrimi ile birlikte Kuzey-Doğu Suriye’de halk merkezli bir sisteme geçiş için atılan adımlardan biri de Ekoloji ve Yerel Yönetim sistemiydi. Yerel yönetim ve hizmetlerde doğrudan demokrasi esas alınıyor.
11 bin üyesi olan Ekoloji ve Yerel Yönetim’in, Kuzey-Doğu Suriye’de 142 Halk Belediyesi ve hizmet çalışmalarıyla ilgilenen 47 komitesi bulunuyor. Cizîrê Bölgesi Bölgesi Ekoloji ve Yerel Yönetimler Eşbaşkanı Yardımcısı Bêrîvan Omer, “Halkın günlük ihtiyaçlarına cevap olmak gerekiyordu. Bunun için 2012’nin sonunda bir komite kuruldu; 2013’te Halk Belediyesi olarak ilan edildi. Halkı temsil edecek kişileri, halkın kendi içinden seçmesi gerekirdi. 2015’teki seçimlerle beraber Halk Belediyesi Meclisi kuruldu. İlk süreçlerde üç belediye ve üç meclis ilan edildi” dedi.
SİSTEMDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ
İlk denemeden alınan tecrübelerin ardından 2018’deki seçimlerle beraber Ekoloji ve Yerel Yönetim sisteminin daha da örgütlendiğini belirten Bêrîvan Omer, “Halk Belediyesi, meclislere bağlandı. Yeni bir sistemdi, ister istemez sorunlarla karşı karşıya kalıyorduk. Yeni bir sistem kurmak, değişime gitmek, sistemi anlamak, kavramak ve pratikleştirmek oldukça zahmetliydi. Sistemin şeması belli ama nasıl pratikleştirileceğine dair soru işareti vardı. Kendimiz de zorlanıyorduk, çünkü halk bu yönetim içerisinde nasıl yer alacak, temsiliyetini nasıl bulacak, halkla nasıl iletişime geçilecek gibi sorular bizi bekliyordu. Yavaş yavaş istenilen sisteme ulaşılmaya çalışılıyor ve bir kültür haline gelmek üzere” şeklinde konuştu.
HALKIN DOĞAL SORUMLULUĞU
Ekoloji ve Yerel Yönetim sisteminin hala tam olarak oturmadığını dile getiren Bêrîvan Omer, şöyle devam etti: “2012’den beri birçok gelişme kaydedildi fakat Ekoloji ve Yerel Yönetim sistemine tam cevap olduğumuzu söyleyemeyiz. Günlük ihtiyaçlarımız da bile hala sorun yaşıyoruz, sistemimizi istediğimiz gibi oturmak kolay değildi. En basit örneği, ağaç dikiliyor, birkaç gün sonra ağaç kökünden çıkarılmış ya da zarar görmüş. Bu konuda halkı bilinçlendirme ve eğitme de eksik kaldık. Elbette eskiye oranla halkta bilinçlenme ve koruma mekanizması gelişti ama yetmiyor. Temizlik konusunda bile istenilen düzeye ulaşamadık, büyük sorunlar yaşıyoruz. Bazı şeyler zaman alıyor. Sorumluluk hep birlikte; yönetim, halk, belediye üstlenmek lazım.”