YRJ şehadetinin birinci yıldönümünde Şaristan Asmîn’i andı

Kadın Basın Birliği (YRJ), yakalandığı bir hastalık nedeniyle 3 Haziran 2023’de şehit düşen Şaristan Asmîn'i (Leyla Yıldız) şehadetinin yıldönümünde andı.

YRJ yaptığı yazılı mesajında "Değerli yoldaşımız Şaristan Asmîn’in şehadetinin birinci yıldönümünde devrim şehitlerini ve Gurbetellilerin izinden giden tüm özgür basın şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” dedi. 

“Yoldaşımız Şaristan, 24 yıllık özgürlük mücadelesinde fedakarlığı ve cesur duruşuyla kesintisiz bir mücadele yürüttü” diyen YRJ, şunları ekledi “Yoldaşları olarak Şehit Şarıstan’ı böyle tanıdık, bizler de onun aydınlığının etrafında toplandık. Bizler Şarıstan yoldaştan sevgi, inanç, irade, cesaret ve gerçek yoldaşlığı öğrendik. Onunla tanışan, onunla yürüyen herkes üzerinde büyük bir emeği olan şehit Şarıstan sadeliğin, bağlılığın ve emeğin sembolüydü.”

Şaristan Asmîn’in uzun yıllar basın çalışmalarında yer aldığını ve bu alanda büyük bir emek sahibi olduğunu belirten YRJ şöyle devam etti:

“Şu anda bile işgalciliğe ve faşizme karşı muazzam bir mücadele yürüten gerilla gerçeğini etkili bir şekilde yansıtmak ve gerillanın hakikat sesi olmak için dağ dağ gezdi. Kendisini gerillanın adresi olan her zirveye ulaştırdı. Gerillanın sesini, duygularını, umutlarını, inançlarını ve kararlılıklarını paylaştı. Savaş cephelerinde de gerillalar ile yan yana ve onlarla birlikte yürüdü. Gerillanın, halkın ve ülkesinin özgürlüğü için döktüğü her damla ter onun için çok kutsaldı. Bundan dolayı dağ ve gerillanın gerçekliğinden kendisini soyutlamadı. Bu gerçekliği gittiği her yere kendisiyle birlikte götürdü, duruşuyla bu hakikatin temsili oldu.

Şaristan Asmîn yoldaşımız, Rojavayê Kurdistan devriminin içinde de öncülük misyonuna sahipti. Büyük bedellerle özgürleştirilen her karış toprak onun için kutsaldı.  Bu duygularla hareket ederek, devrim değerlerine sahip çıktı.  Özgür kadın paradigmasının bu topraklarda sistemleşmesi için gittiği her alanda emek sahibiydi. Mütevazı ve sabırlı bir şekilde hareket etti.

Her alanda yaşamda öğreticiydi. Gerçeği etrafına öğretmek için yorulmaksızın çaba sarf etti. Rojava Devrimi’nin yansıtılması esas amacıydı.  Kadın hareketi çalışmalarıyla birlikte, tarih, kültür, dil ve sanat onun için en önemli konulardı. Hiçbir gerçeğin gizli kalmasını istemedi.  Rojavayê Kurdistanê ve Kuzey ve Doğu Suriye genelinde tarihi alanları adım adım gezdi.  Geçmişte kadınların iz bıraktığı her şehrin tarihi onun için bir araştırma mekânıydı. Devrim gerçeğini tarihten ve kadın gerçeğinden ayrık görmedi. Bu duruşuyla derin bir anlam vermek istedi.

Yoldaşımız ve ölümsüz devrimci Şaristan Asmîn, Gurbetellilerin izinden kaygısızca yürüdü.  Denîz Firat, Nujiyan Erhan ve onlarca özgür basın şehitleri gibi, özgür basın çalışmalarına mührünü vurdu. Her birimizin anısında, yaşam ve mücadelenin en gerçekçi sembolü oldu. Şaristan Asmîn’in şehadete yıldönümünde, yönümüzün daima onun hakikati ve tüm özgürlük devrim şehitlerine dönük olacağını bir kez daha belirtiyoruz. Şehit Şaristan’ı minnetle anıyor, hakikatin izinde zafere ulaşacağımızı vurguluyoruz.”