YRJ ve YRA, İran ve KDP’nin saldırılarını protesto etti

YRJ ve YRA, KDP’nin Gazeteci Süleyman Ahmet’e verdiği hapis cezasını ve İran'ın idam kararlarını protesto etti.

Kadın Basın Birliği (YRJ) ve Özgür Basın Birliği (YRA), İran devletinin gazeteci ve kadın hakları aktivistleri Peşxan Ezizi ile Şerife Muhammedi’ye verdiği idam cezasını ve KDP yargısı tarafından Gazeteci Süleyman Ahmet’e verilen 3 yıl hapis cezasını protesto etti.

Cizre Kantonu’nun Qamişlo’daki Okuma Bahçesi’nde Kuzey ve Doğu Suriye’nin farklı bölgelerinden gazetecilerin katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.
YRJ Yönetim Kurulu üyesi Newroz Demhat tarafından okunan basın açıklamasında, "İran’ın işgalci ve soykırımcı rejimi, izlediği politikalarla kadınları, özgürlükçü halkları ve muhalefet eden bireyleri korkutmaya çalışıyor. İdamlarla, halkların ve kadınların özgürlük taleplerinin önünü almayı amaçlıyor" denildi.
Açıklamada "Jin Jiyan Azadî serhildanıyla şekillenen direniş ruhu tüm dünyada yankılandı ve İran’ın erkek egemenlikli, toplumsal cinsiyetçi ve dincilik siteminin en büyük korkusu haline geldi. Bu korku nedeniyle İran rejimi, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ serhildan aktivistine idam cezası verdi” diye  belirtildi.

'İŞBİRLİKÇİ ZİHNİYET ÖZGÜR BASINDAN KORKUYOR'

Açıklamada şunlar da belirtildi: "Meslektaşları olarak İran rejimi ve KDP’nin vermiş olduğu söz konusu kararları kınıyoruz. Özgürlük talebi herkesin hakkıdır. İşbirlikçi zihniyet özgür basının duruşundan korktuğu için, meslektaşımız Süleyman Ahmet alıkonuldu ve sonunda cezalandırıldı."

İran’a verdiği idam kararından geri dönmesi çağrısının yapıldığı açıklamanın sonunda, "Demokratik, özgürlükçü ve muhalif medyayı yargılanan bu özgürlük tutsaklarının sesi olmaya çağırıyoruz” denildi.