Londra Yeşil Sol gönüllüleri: Faşizmi yıkmak için haydi sandıklara

Londra’da sandık başına giden Yeşil Sol gönüllüleri ve seçmenleri, “Biz sandıkları koruyoruz. Bir oy bir oydur ve çok kıymetlidir. Faşizmi yıkmak için haydi sandıklara” çağrısında bulundu.

Britanya’nın Londra, Manchester, Leicester ve İskoçya’nın Edinbourgh kentlerinde 14 Mayıs seçimleri için Kurdistan ve Türkiyeliler oy kullanmaya devam ediyor.

Seçmen sayısının en fazla sahip olduğu Londra’da 1 Old Billingsgate Walk’ta kurulan sandıklara ilk gün ilgi yoğun olsa da beklenen düzeyde gerçekleşmedi.

Londra’da 5 bin 886, Edinbourgh’ta 301, Leicester’da 716 ve Manchester’da 468 kişi oy kullanırken toplam da ilk günde 5 bin 886 oy kullanıldı. Britanya genelinde 127 bin 281 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Kürt, devrimci sol, Alevi örgütleri ve yöresel derneklerin oluşturduğu ve Yeşil Sol’u destekleyen Britanya Seçim Koordinasyonu, bu yıl oy kullanma işleminin 9 gün boyunca sürecek olmasının toplumda bir rahatlığa yol açtığını ifade ederek, hiç vakit kaybedilmeden oy kullanmaya davet etti.

Britanya Seçim Koordinasyonu, Londra’nın 14 bölgesinde halkı otobüs ve minibüsler ile sandık alanına taşıdı.

Sandıklar da görev alan Yeşil Sol Parti gözlemciler sandıklar da yoğun bir çalışma yürütürken hem sandıkları koruyorlar hem de seçmenleri karşılayarak oylarını doğru bir şekilde kullanmalarını sağlıyorlar.

Yeşil Sol Parti gönüllüleri ve seçmenleri bir yandan sandıkları koruduklarını belirtirken, diğer yandan tüm seçmenleri sandık başına çağırdı.

Haringey eski Belediye Başkanı Ali Gül Özbek, halkı oy kullanmaya davet ederken, “Demokrasiden özgürlükten Yeşil Sol Parti’den yana gönlü atan herkes eksiksiz bir şekilde gelip oyunu kullanmalıdır. Bir oy ne olacak demeyin. Bir oy zindanların kapısını aralayacak. Bir oy özgürlüğe açılan kapıdır. Kesinlikle ertelemeden gelip oyumuzu kullanalım. Bir oyumuz ile bu zulüm iktidarının gönderelim” dedi.

Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak’ta Britanya’da Yeşil Sol Parti’yi açık ara birinci parti çıkarma hedefinde olduklarını belirterek, seçmenleri uyardı.

Budak, “Şu uyarıyı yapmamız gerekiyor. Evinde sorgulama yaptıkların da oyları çıkmayan insanlar var. Buraya geldiklerinde biz burada sorgulattığımız da kayıtları çıkıyor. Kimliği olmayanlar da çok hızlı bir şekilde geçici kimlik belgesi alabiliyorlar. Konsolosluklar hafta sonu dahil açık durumda. Halkımız buraya gelsinler ve biz her türlü desteği sunuyoruz” diye konuştu.

Heyecanlı bir seçim olduğunu ifade eden Budak, “Emek ve özgürlük ittifakı çok heyecanlı ve çok coşkuluyuz. Bu heyecana güç verelim güç katalım. Halkımızın iradesi ile bu faşizm yenilecek. Kadınların gücü faşizmi yenilecek” dedi.

BİR OY NELERİ DEVİRMEZ Kİ!

Oy kullanmak için sandık bölgesine gelen ve oyunu Yeşil Sol Parti’ye kullanan 75 yaşındaki Afşinli bir kadın, “Bu seçimin bir farkı var. İçimiz gümbür gümbür, heyecanlıyız. 15 Mayıs sabahı papatyalar açacak çocuklar sevinçle koşacak. 15 Mayıs sabahına güneşle uyanacağız” ifadelerini kullandı.

“Bir mum bir geceyi devirirken bir oy neleri deviremez” diyen Yeşil Sol Parti gözlemcisi Sibel Kaçmaz ise şöyle konuştu:  “Biz burada sandıklara oylara sahip çıkıyoruz. Çok heyecanlıyız. Oyunu kullanan insanlar oyunu kullandıktan sonra gözlerinde farklı bir enerji görüyoruz. Oyumuzu kullanalım ve 15 Mayıs sabahı bu tek adam rejimini yıkalım. Oyumuzu kullanalım dilimizi, kimliğimizi özgürce yaşama umudunu büyütelim.”

İLK KEZ OY KULLANAN ŞİYAR’IN HEYECANI

İngiltere’de doğup büyüyen Şiyar Şahin adlı genç, oy kullanabilmek için geçici bir kimlik belgesi aldığını söyledi.

Bu seçimlerde ilk defa oy kullandığını ve oyunu Yeşil Sol Parti’ye verdiğini söyleyen Şiyar Şahin, “Ben bir Kürt seçmenim. Türkiye’nin durumu iyi değil. Oyumu kullanarak daha iyi bir gelecek sunmak istiyorum. Türkiye’deki düzenden rahatsızım. Erdoğan iyi biri değil. Bende oyumu vererek bunu değiştirmek istedim. Biz kazanacağız” dedi.

Yeşil Sol Parti gözlemcisi olan Dersimli genç kadın Candan Kaya, şunları ifade etti: “Burada yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Hepimiz oylarımızı büyük bir heyecanla kullanıyoruz. Oylarımızı kullanacağı diktatörlüğü yıkacağız. Halkımız gelsin ve faşizme karşı oylarını kullansın ve bu coşkuyu beraber yaşayalım” diye kaydetti.

Yeşil Sol Parti gözlemcisi İlhan Güç, sandıkları büyük bir özenle koruduklarını ifade ederek, halkın oyları ile faşizmi ve diktatörlüğün yıkılacağını vurguladı.