2023-2024’te küresel ısınma 1,5°C ısınma eşiğini aştı
Avrupa gözlemevi Copernicus’un raporuna göre, 2023-2024 yıllarında küresel sıcaklıklar sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5°C'yi aştı.
Avrupa gözlemevi Copernicus’un raporuna göre, 2023-2024 yıllarında küresel sıcaklıklar sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5°C'yi aştı.
2023-2024 yılındaki küresel ısınma değerleri, Paris Anlaşması'nın en iddialı sınırının ilk kez aşılması anlamına gelmese de, insanlığın şimdiye kadar deneyimlediği en sıcak iklimle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Bilim insanları, Dünya'nın mevcut ısınmasının son 120.000 yılda eşi benzeri olmadığını belirtiyor.
AŞIRI HAVA OLAYLARI
Küresel ısınma şimdiden ciddi sonuçlar doğurdu: Mekke’deki aşırı sıcaklarda 1.300 kişi hayatını kaybetti, Afrika'da tarihi seller görüldü, ABD’de şiddetli kasırgalar ve Kaliforniya’da “en yıkıcı” yangınlar yaşandı. Ekonomik açıdan doğal afetlerin 2023'teki maliyeti 320 milyar doları buldu.
OKYANUSLAR VE ATMOSFER ALARM VERİYOR
Okyanuslar, insan kaynaklı ısının %90’ını emerek rekor seviyede ısındı. Bu durum deniz ve atmosfer akıntılarını etkiliyor, daha şiddetli tayfunlar ve fırtınalar için enerji sağlıyor. Copernicus, 2024 yılında atmosferdeki su buharı seviyesinin rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.
KRİTİK BİR DÖNEM
BM'nin iklim uzmanları, küresel ısınmayı 2°C yerine 1,5°C ile sınırlandırmanın felaketleri önemli ölçüde azaltacağını vurguluyor. Ancak sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda ilerleme yavaş. 2024, insanlık için daha hızlı ve etkili adımlar atılması gereken kritik bir dönemi işaret ediyor.
Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, “Hızlı ve kararlı adımlar atarak geleceğimizi değiştirebiliriz” diyerek acil önlem çağrısında bulundu.