Metropollerde kirliliğe çözüm: Mini ormanlar

Çarpık kentleşme ve artan nüfus ile birlikte yaşanmaz hale gelen kentlerde, 'mikro ormanlar' ile kentlere minik akciğerler yapılabiliyor. Ayrıca bu ormanlar 9 yıl içinde kendi kendine yetebiliyor ve biyo çeşitliliği artırıyor.

MİNİ ORMANLAR

Çarpık kentleşme ve betonlaşma sebebiyle şehirlerde artan hava kirliliği, şehir merkezlerini yaşanmaz hale getiriyor. Son yapılan araştırmalar şehirlerdeki mikro ormanların yani 'cep ormanlarının' bu kirliliğe bir çözüm olabileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu mikro ormanlar biyo çeşitliliği artırmak için de fırsat sunuyor. 

'KENTLERİN AKCİĞERİ OLABİLİR'

Kimi metropoller yeni açılacak iş yerleri ve üst yapılar için küçük de olsa yeşil alanları zorunlu kılıyor. Bu küçük ormanlar hem kentin akciğeri haline geliyor hem de biyo çeşitliliği artırıyor. Ayrıca görsel olarakta betonlaşmanın bir nebze de olsa önüne geçiliyor. 

'30 YILDA 420 MİLYON HEKTAR ORMAN YOK OLDU'

Birleşmiş Milletler'in 2020 yılı Dünya Ormanlarının Durumu Raporuna göre, 1990'dan bu yana en az 420 milyon hektar ormanlık alan yok edildi. Küresel ölçekte nüfusun yüzde 85'inden fazlası kentsel alanlarda yaşıyor. Bu durum şehirlerdeki yaşamı giderek zorlaştırırken, şehirlerdeki mikro ormanlar ormansızlaşmaya karşı önemli bir seçenek haline geliyor.

MİYAWAKİ TEKNİĞİ İLE ORMANLAŞMA NEDİR?

1970'li yılların başında Japon botanikçi Prof. Akira Miyawaki tarafından icat edilen Miyawaki Orman Tekniği ile küçük alanlara farklı çeşitlerde bitkiler dikiliyor ve bu alanların sadece yukardan güneş alması sağlanıyor. Yukardan güneş alan bitkiler yukarı doğru gelişiyor ve yatay yönlü büyümenin önüne geçiliyor. Bu yöntem ile dar alanlarda ormanlaşma ve biyo çeşitlilik sağlanırken, şehirlerdeki hava kirliliğinin de önüne geçilmiş oluyor. Bu çeşitli, organik küçük ormanlar dokuz metrekare kadar küçük alanlarda oluşturulabiliyor ve yalnızca dikim alanında doğal olarak yetişen yerli türler kullanılıyor. Monokültür ormanlara kıyasla 10 kata kadar daha hızlı büyüyorlar ve sadece 20 ila 30 yıl içinde gelişiyorlar.