Çevreciler AB’nin en büyük kömür santraline tırmandı

Çevre hareketi Greenpeace’li dokuz eylemci, Polonya’nın güneyindeki Belchatow kömür santralinin 180 metrelik şöminesine tırmandı. Çevreciler bu eylemle, küresel ısınmaya dikkat çekti.

Greenpeace üyelerinin eylemi Salı günü gerçekleşti. Aktivistlerden Katarzyna Guzek, AFP’ye yaptığı açıklamada “Dünyanın dikkatini küresel ısınmanın gerçek bir olay olduğuna, insani trajedilerin gözlerimizin önünde cereyan ettiğine ve bu konuda tedbir almanın acil olduğuna çekmek istiyoruz” dedi.

Belchatow kömür santralini işaret eden Guzek, “Avrupa Birliği’nin en büyük kömür santralidir. Dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor ve bu nedenle gezegenimizde yaşamı öldüren bir sistemin sembolüdür” diye ekledi.

Santrali işleten grubun patronu Maciej Szczepaniuk, durumu takip ettiklerini belirterek “Bu eylemin santralin iyi işleyişi üzerinde bir etkisi yok” dedi.

Belchatow santrali, yakındaki açık hava bir maden ocağı ile besleniyor. Santralin maksimum 5472 megavat gücü var.

Greenpeace’in eylemi, BM’nin Katowice ketinde Pazar günü başlayacak iklim zirvesinden dört gün önce gerçekleşti. İki haftalık zirveye 193 ülkeden heyetler katılacak.

AFP’ye göre bir ekolojist, “Zirveye ev sahipliği yapan Polonya hükümeti küresel ısınmaya çok katkı sağlıyor. Bir yandan zirveyi organize ediyor, diğer yandan 2016 yılına kadar kömürün temel yakıt olduğu enerji programını açıklıyor” tepkisinde bulundu.

Uluslararası toplum, “COP24” olarak adlandırılan iklim zirvesinde Paris iklim anlaşmasını nihayete erdirecek. Bu anlaşma, küresel ısınmayı Sanayi Devrimi dönemine kıyasla 2°C, hatta 1,5°C ile sınırlandırmayı amaçlıyor. Anlaşma, ülkeleri küresel ısınmaya karşı mücadeledeki hedeflerini yükseltmeye teşvik ediyor.