Çocuk refahında milli geliri yüksek ülkeler geride

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan ve 41 ülkenin incelendiği rapora göre, kişi başına milli geliri çok yüksek olan ülkelerde gelir düzeyi çocukların refahını garantilemiyor.

ABD, Yeni Zelanda ve Kanada ile birçoğu Avrupa kıtasındaki 41 gelişmiş ülkenin verilerine dayanılan raporda, çocukların yüzde 21’inin yoksulluk sınırı altında yaşadıkları ortaya kondu.

ABD’nin çocukların refahında 41 ülke arasından 37’inci sırada olduğu belirtilen raporda, yeni Zelanda’nın ise 34’üncü sırada olduğu kaydedildi.

Finlandiya, İzlanda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerde yoksulluk sınırında yaşayan çocukların onda bir oranında olduğuna dikkat çekilen rapora göre, İsrail, Romanya, Bulgaristan, İspanya, Meksika ve Türkiye gibi ülkelerde ise bu oran üçte biri buluyor. AB’nin ikinci büyük ülkesi Fransa’da ise her 100 çocuktan 18’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Kişi başına milli geliri diğer ülkelerden daha az olan Slovenya ise 41 ülke arasından 9’uncu sıraya yerleşerek, çocuk refahında önemli bir başarı sağlıyor. Finlandiya, İzlanda ve Norveç’in ise çocuk yoksulluğunu önlemek amacıyla sosyal yardımlar ve ailelere vergi indirimleri gibi imkanlarda başarılı olduğu raporda yer alıyor.

Rapora göre, gelişmiş ülkelerin üçte ikisinde toplumun en az kazanan geniş kesimleriyle en zengin kesimleri arasındaki gelir uçurumu devam ediyor. Gelişmiş ülkelerin üçte ikisinde yüzde 40’lık bir kesimin en yüksek gelire sahip kesimin ancak yüzde 10’u kadar bir gelirle yetinmek zorunda kaldığı görülüyor.

TÜRKİYE VE MEKSİKA BESİN KONUSUNDA GERİDE

41 ülke genelinde her 8 çocuktan biri güvenli beslenme olanağına sahip değilken, ABD ve Britanya’da bu oran her 5 çocuktan birine kadar yükseliyor.

Türkiye ve Meksika’da ise her 3 çocuktan biri güvenli besin olanaklarından yoksun.

Beslenme konusunda en güvenli ülkeler ise Japonya, İsveç, Güney Kore, Hırvatistan ve Almanya olarak belirlendi.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ TÜRKİYE, MEKSİKA, KANADA, ABD VE BULGARİSTAN’DA FAZLA

En gelişmiş 41 ülkede 11-15 yaş arası çocuklar arasında obezitenin önemli bir sorun olduğu vurgulanan raporda, bebek ölümlerinde bazı ülkelerin oranının yüksek olduğu görülüyor. Türkiye, Bulgaristan, Meksika, Şili, Kanada ve ABD’de her bin doğumdan 2,8’inden sonra bebekler yaşamını yitiriyor.

Portekiz, İspanya ve İtalya’da ergen yaştaki gençlerde intihar oranları düşük iken, özellikle Yeni Zelanda’da intiharların ortalamanın üzerinde olduğu anlaşılıyor.

UNICEF raporuna göre, 41 ülke genelinde her 4 ergenden birinde depresyon, irritasyon, sinirlilik veya uyku problemleri gibi sorunlar yaşanıyor. Bu oran İtalya’da her 3 gençten birinde görülüyor.

Aynı rapora göre 15 yaşındaki öğrenciler arasında okuma, matematik ve diğer bilimlerde yeterli düzeyin altında olanların oranı beşte biri buluyor.

UNICEF’in çocuk refahı raporu yoksulluk ve açlığın azaltılması, sağlık, eğitim düzeyi, huzur, kabul edilebilir düzeyde iş, ekonomik büyüme ve eşitsizlikler gibi temel konulardaki veriler ışığında hazırlanıyor.