‘Çocukluğunu yaşamayan çocuklara’ ilişkin rapor yayınlandı

Birçok ülkede bugün kutlanan Dünya Çocuk Günü vesilesiyle Save the Children adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir raporda, 700 milyon çocuğun ‘çocukluğu elinden alınıyor’.

Birçok ülkede bugün kutlanan Dünya Çocuk Günü vesilesiyle Save the Children adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir raporda, 700 milyon çocuğun ‘çocukluğu elinden alınıyor’.

Dünya genelinde her gün 5 yaşın altındaki çocuklardan 16 bin kadarının yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, eğitimden yoksun bırakılma, sağlık imkanlarına ulaşamama ve çocuk yaşta evlilik yüz milyonlarca çocuğu etkiliyor.

HER GÜN 16 BİN ÇOCUK ÇOĞUNLUKLA ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDAN ÖLÜYOR

Save the Children adlı kuruluşun 172 ülkedeki veriler ışığında hazırladığı raporuna göre, 260 milyon çocuk okula gidemezken, 170 milyon kadarı da yaşlarına bakılmaksızın zorla çalıştırılıyor.

Raporda, 5 yaşın altındaki çocuklardan günde 16 bin kadarının yaşamını yitirdiğine dikkat çekilirken, ölüm sebepleri arasında en önemli neden yüzde 18’le erken doğumlar. Akciğer iltihaplanmaları nedeniyle ölümler yüzde 15’le ikinci sırada gelirken, doğum esnasında yaşanan komplikasyonlar, doğuştan malformasyonlar, ishal ve malarya ile yaralanmalara bağlı ölümler çoğunluğu oluşturuyor.

HIV/AIDS, menenjit, tetanoz ve boğmacanın da aralarında olduğu diğer hastalıklar ise her gün yaklaşık 4 bin çocuğun yaşamını yitirmesine yol açıyor.

ÇOCUKLUĞU YAŞAMAYA ENGEL 8 ÖNEMLİ NEDEN

Sorunsuz bir çocukluğun önündeki engellerin de sıralandığı raporda, ‘çocukluklarını yaşamalarına engel olan bu nedenler şöyle sıralandı:

-5 yaşın altındaki ölüm oranları,

-Yetersiz beslenme,

-Okula gidememe,

-Çocuk işçiliği,

-Çocuk yaşta evlendirilme,

15-19 yaşları arasında gebelik,

-Savaşlar nedeniyle çocukların yerlerinden edilmesi

-ve Çocuklara yönelik cinayetler.

 

TÜRKİYE SARI GRUPTA, EN SONDA AFRİKA ÜLKELERİ GELİYOR

Dünya ülkelerinde bu 8 başlıktaki sorunların olmadığı ülkelerin her birine 125 puan verilirken, bu değerlendirme üzerinden çocukların ‘çocukluklarını en iyi yaşadığı’ veya ‘yaşayamadığı’ ülkeler de belirlendi. Listenin en iyilerinin başında 985’er puanla Norveç ve Slovenya gelirken, Finlandiya 983, Hollanda ve İsveç 982, Portekiz 981 ve İrlanda ise 980 puanla önde gelen ülkeler oldular. İzlanda, İtalya ve Belçika’da ‘en iyi 10 ülke’ arasında yer aldılar.

Listede Türkiye, 905 puanla 59’uncu sırada yer alabilirken, Samoa, Barbados, Cezayir, Küba ve Sri Lanka gibi ülkelerle aynı seviyelerde. Türkiye, bu haliyle, ‘çocukluğunu yaşamayan kimi çocukların olduğu’ sarı kategoride yer aldı.

Çocukların önemli bir kısmının ‘çocukluklarını yaşayamadığı’ turuncu kategoride ise büyük oranda Asya, Afrika, Orta Amerika ve bazı Okyanusya ada ülkeleri bulunuyor.

Afrika ülkeleri Nijer, Angola, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Çad, Güney Sudan ve Burkina Faso, söz konusu listenin kırmızı kategorisinde yer bulabildiler. Bu ülkeler, ‘çocuklarının çoğunluğunun çocukluğunu yaşayamadığı’ ülkeler olarak belirlendiler ve 1000 üzerinden 384 ile 541 puan aralığında kaldılar.

18 YAŞ ÖNCESİ EVLİLİKLER YÜZDE 50’Yİ AŞIYOR

Save the Children raporunda, yüz milyonlarca kadının çocuk yaşta evlendirilmiş olduğu gerçeğine de dikkat çekildi. Raporda, 15 ile 18 yaşlarında evlendirilmiş olan ve günümüzde 20-24 yaşlarında olan kadınların oranları da incelendi.

Güney Asya’da 20-24 yaş arası kadınların yüzde 17’sinin 15 yaşında evlendirilmiş olduğu belirlenirken, yüzde 45’i ise 18’inden önce evlendirilmişlerden oluşuyor. Batı ve Orta Afrika’da bu oran yüzde 14 ile yüzde 42 olarak belirlendi.

Sahra Altı Afrikası’nda ise 20-24 yaş arası kadınların yüzde 39’unun 18’inde, yüzde 12’sinin ise 15 yaşında evlendirilmiş olduğu sonucu çıkıyor. Çocuk yaşta evlendirilen kadınların oranı Latin Amerika ve Karibikler’de yüzde 28’i bulurken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 21’de. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da kadınların yüzde 3’ü 15 yaşında iken evlendirilmiş.

BM’YE ÇOCUKLARA İLİŞKİN HEDEFLERİ HATIRLATILDI

Save the Children raporunda, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Agenda 2030 adı altında daha önce belirlenen hedeflerin yerine getirilmesi istendi. Bu hedefler arasında çocukların önlenebilir veya tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle ölümlerinin sıfıra indirilmesi, çocuklara yönelik şiddetin durdurulması, beslenme sorununun çözülmesi, evliliklerin ve çocuk anneliğinin sonlandırılması ile çocukların çalıştırılmasının engellenmesi bulunuyor.

Yine dünyadaki tüm çocukların ‘kaliteli bir eğitime sahip olmaları’ hedefi de Agenda 2030’da yer alıyordu.