İklim: 2,4 milyar insan giderek artan sıcak gecelere maruz kalıyor

Climate Central tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, sıcaklıklar geceleri de keskin bir şekilde artıyor. Bunun sağlık açısından da sonuçları olacak.

Avrupa Birliği'nin iklim gözlem programı Copernicus'un son bültenine göre, 2024'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimali "giderek artıyor".

Küresel ısınma cıvanın gün içinde giderek daha fazla yükselmesine neden olurken, geceleri de kendini hissettiriyor. 

Climate Central tarafından perşembe günü yayınlanan bir analize göre, nüfusun yaklaşık üçte biri, 25°C'nin üzerinde sıcaklıkların görüldüğü gecelerin sayısının artmasından etkileniyor. 

Bilim insanları ve iklim iletişimi uzmanlarını bir araya getiren sivil toplum kuruluşu Climate Central, bu artışı insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlıyor.

Climate Central’in analizi, tarihsel verileri içeren modellerin kullanıldığı hakemli bir metodolojiye dayanırken, 2014 ve 2023 yılları arasındaki yıllık ortalama sıcak geceleri, insan kaynaklı iklim değişikliğinin olmadığı varsayımsal bir dünya ile karşılaştırıyor. 

Climate Central'a göre, yaklaşık 2,4 milyar insan 25 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkların yaşandığı iki hafta daha fazla gece yaşadı.

Amerikan STK'sı tarafından yapılan çalışma, ortalama 1,1 milyar insanın gece sıcaklıklarının 18°C'nin üzerinde olduğu en az 2 haftadan etkilendiğine de dikkat çekiyor.

1,3 milyar insan ise en az 2 hafta boyunca 20 santigrat dereceden daha sıcak geceler yaşadı. 

Karayip adaları Trinidad ve Tobago, bu 25°C eşiğinin üzerinde yılda ortalama 47 ekstra gece ile ülkeler arasında iklim değişikliğinin olmadığı bir dünyaya kıyasla en büyük artışı yaşadı. Onları Singapur (46 gece) ve Brunei (45 gece) takip etti. 

Şehirler açısından bakıldığında, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Guwahati, neredeyse üç ay (86 gece) daha sıcak gecelerle başı çekti.

Rahatsızlık hissine ek olarak, daha sıcak gecelerin sağlık açısından da sonuçları olabilir. Climate Central raporunun yazarları, "Yüksek gece sıcaklıkları özellikle tehlikelidir çünkü vücudun soğumasını ve günün sıcağından kurtulmasını engeller" diyor. Aşırı sıcaklar uyku kalitesini de bozuyor.

Çalışma, bu olgunun ölüm, felç ve diğer kalp sorunları riskini artırdığına işaret ediyor. Hamile kadınlar, bebekler ve yaşlılar gibi risk altındaki kişiler gece sıcağına karşı daha da hassas.