İklim çok yakında üç milyon yıl öncesine benzeyecek!

Yapılan bir araştırmaya göre Dünya iklimi, 2030 yılına kadar, üç milyon yıl önceki iklime benzeyecek.

Uyarıyı yapan Amerikan araştırmasının ortak yazarlarından ve Dünya Bilimleri profesörü Jack Williams, Dünya ikliminin yakın bir gelecekte üç milyon yıl öncesine benzeyeceğini belirtti. Bu yakın gelecek, en geç 2030.

Üç milyon yıl önce Groendland, henüz buzul değildir ve hava sıcaklığı 1.8 ila 3.8 derece bugünkünden daha yüksekti.

Üç milyon yıl önce ayrıca Kuzey ve Güney Amerika henüz birleşmemiş, okyanusların seviyesi bugünkünden 18 metre daha yüksekti.

İsviçre RTS medyasına göre Williams, “Son derece kısa bir zamanda çok etkileyici değişimlere doğru gidiyoruz” dedi.

Araştırmacılar, CO2 emisyonlarının mevcut ritimde sürmesi halinde 2150 yılına kadar Dünya’nın ilk memelilerin gelişme şafağı olarak değerlendirilen 50 milyon yıl geriye gideceğini düşünüyor. Örnek olarak, dinozorlar bundan 65 milyon yıl önce kaybolmuştu.

Williams, yakın gelecek açısından Dünya’yı bekleyen gelişmeleri değerlendirirken, şunları söyledi: “Buz kubbelerin erimesi çok uzun zaman alıyor, yani Groendland gelecek yüzyıldan itibaren yeşile bürünmeyecek. Okyanuslar da 18 metre yükselmeyecek.”

Bununla birlikte, ani ısınmanın, mevcut hallerini almak için milyonlarca yıl evrim geçiren türleri ansızın yakalayacağını belirten Williams, “Çok sayıda tür yok olacak” dedi.