Raporda, 15 Mayıs 2023 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında yaşanan sıcaklıklar analiz edildi. Bilimsel ağ World Weather Attribution (WWA) ve sivil toplum kuruluşu Climate Central ile birlikte hazırlanan raporda, 1991-2020 döneminde kaydedilen sıcaklıkların %90'ından daha yüksek sıcaklıkların yaşandığı bölgeler belirlendi.
Bilim insanları, iklim değişikliğinin bu aşırı sıcak günlerin her biri üzerindeki etkisini analiz etmek için meslektaşları tarafından onaylanmış bir yöntem kullandı. Sonuçlar, bu aşırı sıcak günlerin küresel ısınmanın bir sonucu olarak ortaya çıkma olasılığının iki kat daha fazla olduğunu gösterdi.
KÜRESEL ETKİLERİ
Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu sıcak hava dalgalarına maruz kaldı; 6,3 milyar insan veya dünya nüfusunun %78'i geçtiğimiz yıl en az 31 gün aşırı sıcak yaşadı. Antarktika hariç her kıtada, 90 farklı ülkede toplam 76 aşırı sıcak dalgası kaydedildi.
En kötü etkilenen beş ülke Latin Amerika'daydı. Surinam'da 182 gün, Ekvador'da 180 gün, Guyana'da 174 gün, El Salvador'da 163 gün ve Panama'da 149 gün aşırı sıcak yaşandı. Bu ülkelerde yaşanan aşırı sıcak günlerin sayısı, iklim değişikliğinin olmadığı durumda tahmin edilen gün sayısından çok daha fazlaydı.
SAĞLIK VE ALTYAPIYA ETKİLERİ
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain, "Seller ve kasırgalar manşetlere çıkabilir, ancak aşırı sıcakların etkileri de bir o kadar ölümcüdür" dedi. Chapagain, aşırı sıcakların mevcut sağlık sorunlarını daha da kötüleştirdiğini ve son 12 ay içinde on binlerce insanın ölümüne neden olduğunu belirtti. Gerçek rakamın yüz binlerce veya milyonlarca olabileceğini ekledi.
ÖNERİLER VE ÇAĞRILAR
IFRC İklim Merkezi Direktörü Aditya V. Bahadur, aşırı sıcakların insan sağlığı, altyapı, ekonomi, tarım ve çevre üzerinde ciddi zararlar verdiğini belirtti. Bahadur, acil durum hizmetlerinin güçlendirilmesi, kentsel alanların daha iyi organize edilmesi ve işçi güvenliğinin dünya çapında iyileştirilmesi çağrısında bulundu.