İklim değişikliği sağlığa zarar veriyor
Yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği bağışıklık sistemine zarar veriyor.
Yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği bağışıklık sistemine zarar veriyor.
Bilim insanlarına göre küresel ısınma ve iklim değişikliği, polen yükü ve kontrol edilemeyen yangınlar, kum ve toz fırtınaları, gök gürültülü fırtınalar ve sıcak hava dalgalarının sıklığını ve yoğunluğunu artırdı. Buna eşlik eden hava kirliliği, sıcaklık stresi ve su baskınlarında da artışlar oldu.
Bu çevresel stres etkenleri insan maruziyetini değiştiriyor ve karmaşık bağışıklık tepkilerini tetikliyor. Buna paralel olarak kirleticiler, alerjenler ve diğer çevresel faktörler, cilt ve mukozal bariyerin bozulması ve mikrobiyal disbiyoz riskini artırırken, biyolojik çeşitlilik kaybı ve mikrobiyal çeşitliliğe maruz kalmanın azalması, tolerojenik bağışıklık gelişimini olumsuz etkiliyor.
"Frontiers in Science" dergisinde yayınlanan araştırma, ısınmanın, hava kirliliğinin ve biyoçeşitliliğin azalmasının astım, alerji ve kanser gibi sağlık sorunlarını artırdığını gösteriyor.
Çalışmada "İklim değişikliği insanların, hayvanların ve bir bütün olarak ekosistemin sağlığına yönelik varoluşsal bir tehdidi temsil ediyor" diye belirtiliyor.
Araştırmacılar, biyoçeşitliliğin azalması ve kentleşmenin artmasının çevrenin olumlu etkilerini azalttığını söylüyor.
Bağışıklık sistemi artık düzgün bir şekilde gelişemezken, aynı zamanda insanlar artan polen ve orman yangınlarından kaynaklanan duman gibi rahatsızlıklara daha fazla maruz kalıyor.
Uluslararası araştırmaya göre, bu değişiklikler alerji, astım, kanser ve diğer bağışıklık hastalıklarının artmasının ana nedenleri arasında yer alıyor.
Çalışmada şu ifadeler yer alıyor: “Gezegen sağlığının insan sağlığının temeli olduğunu tam olarak kabul etmeliyiz. Bireylerin, kuruluşların ve ulusların, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini sistematik olarak hafifletmek, bu değişikliklere uyum sağlamak ve bağışıklık sağlığını iyileştirmek ve bağışıklık aracılı hastalıkların büyük yükünü azaltmak için gezegen sağlığını teşvik etmek için çalışmaları gerekir. Temel olarak, gelecek nesiller için gezegen sağlığına fayda sağlamak amacıyla sürdürülebilir uygulamaların geliştirilmesi ve uygulanmasına ve fosil yakıtların kullanımının azaltılmasına acil bir ihtiyaç vardır. İklim değişikliğini hafifletmeye yönelik politikaların astım ve alerji sonuçları üzerindeki etkisi konusunda daha fazla işbirlikçi araştırma yapılmasını öneriyoruz.”