İklim değişikliği türbülans riskini artırıyor

Uzmanlar, iklim değişikliğinin öngörülemez hava olayı riskini arttırmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Londra'dan Singapur'a gitmekte olan bir Boeing 777, on saatlik uçuşun ardından şiddetli türbülans nedeniyle Bangkok'a acil iniş yapmak zorunda kaldı. Türbülans, uçağın beş dakikadan kısa bir süre içinde neredeyse 1,900 metre irtifa kaybetmesine neden oldu. Olayda birçok yolcu yaralandı.

Hastaneye kaldırılan yolculardan altısı kafatası ve beyin yaralanmaları, 22'si omurga yaralanmaları ve 13'ü de kemik, kas ve diğer bölgelerdeki yaralanmalar nedeniyle tedavi görüyor.

ARTAN TEHLİKE

Havacılık uzmanı Gérard Feldzer, İsviçreli RTS medyasında yayınlanan La Matinale'deki yazısında, kazaların nadir olsa da "şiddetli" türbülans yoğunluğunun arttığını belirtti. Feldzer, bu durumu iki ana sebebe dayandırıyor: Uçak sayısının artması ve gök gürültülü fırtınaların gücünün ve sıklığının artması.

Geophysical Research Letters dergisinde geçen yıl yayımlanan bir İngiliz araştırması da iklim değişikliğinin açık hava türbülansı (CAT) olaylarının sayısını artırdığını gösteriyor. Bu tür türbülanslar, pilotların korkulu rüyası olup tespit edilmesi zordur çünkü gök gürültülü fırtınaların aksine görsel bir belirtisi yok.

TÜRBÜNLANSLARIN ARTAN YOĞUNLUĞU

Reading Üniversitesi'nden bilimsel bir ekip, Kuzey Atlantik üzerindeki şiddetli CAT'lerin sayısının 1979 ile 2020 yılları arasında %55 arttığını hesapladı. Hafif ve orta şiddetteki türbülanslar da sırasıyla %17 ve %37 oranında artış gösterdi. Bu çalkantılara sıcak ve soğuk hava kütlelerinin çarpışması neden oluyor. Feldzer, "Küresel ısınmayla birlikte sıcak ve soğuk hava arasındaki sıcaklık farkları artıyor ve bu da çok güçlü yükseliş ve alçalışlara neden oluyor," diye açıklıyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE UÇUŞ GÜVENLİĞİ

Uzmanlar, uçakların türbülansa, hatta şiddetli türbülansa bile dayanacak şekilde tasarlandığını belirtiyor. Ancak, emniyet kemeri takmak yaralanmaları önlemede hayati önem taşıyor. Feldzer, “Bir hava akımı tarafından yukarı doğru çekilirsiniz ve bu uçuşta gördüğümüz gibi çok rahatsız edici, hatta tehlikelidir,” diyor.

İklim değişikliği nedeniyle artan türbülans olayları, havacılık sektöründe daha fazla dikkat ve hazırlık gerektiriyor. Uçuş güvenliği, yolcuların ve mürettebatın bu tür olaylara karşı bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıyla sağlanabilir.