İklim Konferansı’nda fosil enerji lobicileri(!)
BM’nin İklim Konferansında fosil enerji lobicilerinin varlığı tartışma yarattı.
BM’nin İklim Konferansında fosil enerji lobicilerinin varlığı tartışma yarattı.
Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler 8 Mayıs’ta Almanya’da yapılacak İklim Konferansı hazırlık toplantılarına hazırlanırken, birçok çevreci ve insan hakları savunucuların yanı sıra ‘ekonomi dünyasından’ lobicilerin varlığı tartışmalı bir durum oluşturuyor.
8 Mayıs’ta Almanya’nın Bonn kentinde yapılacak İklim Konferansı öncesinde yayınlanan bir rapora göre, kömür, gaz ve petrol gibi iklim düşmanı fosil enerji üreticisi büyük şirketlerin lobicileri de devrede.
Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmalarını yürüten Corporate Accountability International (CAI) adlı uluslararası hükümet dışı kuruluş (NGO) tarafından yayınlanan raporda, sanayi ve ticaret alanından 250’yi aşkın NGO da konferansta yer alıyor. Bu ‘NGO’lar arasında fosil enerji üretiminde önde gelen şirketlerle bağlantılı olanların varlığına dikkat çekilen raporda, söz konusu şirketlerin çevre kirliliğinin iklimsel değişikliklere etkisini reddettiği hatırlatıldı.
Söz konusu lobi faaliyetlerinin BM iklim müzakerelerini etkileyeceği uyarısı yapılan CAI raporunda, müzakerelerin ‘gömülmesi, zayıflatılması veya sağlanan ilerlemelerin bloke edilmesi’ gibi tehlikelerin altı çizildi.
‘İTFAİYEDEKİ KUNDAKÇILAR GİBİLER’
Raporda, İklim Konferansı’nda lobi faaliyeti yürüten ve müzakerelere katılmaları da söz konusu olan birçok tartışmalı NGO’nun varlığı, ‘itfaiye içindeki yangın çıkaran kundakçılara’ benzetildi.
Raporu hazırlayan CAI Uluslararası Siyaset Direktörü Tamar Lawrence-Samuel, “İtfaiye içerisinde bunca kundakçı varken, bizim yangını söndürememiz hiç de hayret edilecek birşey değil” tespitinde bulundu.
BM TEMSİLCİLERİ İÇİN ‚HERŞEY NORMAL‘
8-18 Mayıs arasında sürecek konferansta, Kasım ayında yine Bonn’da yapılacak COP23 İklim Konferansı’na yönelik müzakerelerin ön hazırlıkları yapılıyor. Ancak konferansa fosil enerjileri savunan şirketlerin lobicilerinin de olması, çevreyi ve iklimi esas alan çözümlerin çıkması olasılığını düşürüyor.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) adlı BM’ye bağlı kurum ise, CAI’nin raporunda yer alan eleştirileri kabul etmiyor.
Deutsche Welle’ye konuşan UNFCCC sözcüsü Nick Nuttall, konferans müzakerelerine sanayi ve ticaret alanından şirketlerin temsilcilerinin katılmasının ‘sürpriz olmadığını’ savundu. Nuttall, BM’nin iklim konusunda ‘tarafsız’ olduğunu ve kararın ‘hükümetlerce alındığını’ söyleyerek, tartışmalı lobi faaliyetlerini savundu.
UNFCCC’nin eski Genel Sekreteri Christiana Figueres de, şirket lobilerinin hazırlık konferansındaki müzakerelerde yer almasını savunarak, ‘petrol ve gaz şirketlerinin şeytanlaştırılmasına son verilmesi’ gerektiğini söyledi.