İlam’da 11 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz vahşeti
Doğu Kürdistan’ın İlam kentinde 11 yaşındaki bir kız çocuğunun defalarca tecavüze maruz kalması ardından, yasal reform tartışmaları yeniden başladı.
Doğu Kürdistan’ın İlam kentinde 11 yaşındaki bir kız çocuğunun defalarca tecavüze maruz kalması ardından, yasal reform tartışmaları yeniden başladı.
İran medyasında “Raha” takma adı verilen kız çocuğu kendisinden dört kat büyük bir kişiyle zorla evlendirildikten sonra defalarca tecavüze uğradı. Bu vahşetin ardından, çocuk yaşta evliliklere izin veren yasaya karşı bazı vekiller tepki gösterdi.
Raha, bir savcının müdahalesi üzerine sosyal koruma ofisine emanet edildi. Savcı, çocuk ile yapılan evliliğin medeni kanununun öngördüğü şekilde yerel bir mahkemenin onayı olmadan gerçekleştiğini bildirdi.
Raha, zorla evlilik mağdur tek vaka değil. Binlerce kız çocuğu aynı trajedinin mağduru durumunda. Kız çocuklarında evlilikler 13 yaşın altına kadar düşerken, erkekler arasında 15 yaşın altında evlendirilen çocuklar var.
Aralık 2018’de parlamentonun hukuki işlerden sorumlu bir komisyonu, 13 yaş altı çocukların evliliğin yasaklayan yasa tasarısını reddetmişti. Bu da insan hakları savunucularının sert tepkisiyle karşılaşmıştı.
UNICEF’e göre İran’da kadınların yüzde 17’si 18 yaşına varmadan evlendirildi. 15 yaş altı evlilikler ise kadınların yüzde 3’ünü temsil ediyor. Bu oranlar, sadece resmi kayıtlara geçen verileri ifade ediyor. Resmi olmayan evliliklerle birlikte sorunun gerçek boyutlarının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Muhammed Şariatmadari ve bazı yasa koyucular, ülkede bu konuda hakim olan tabuya rağmen çocuk yaştaki evlilikleri eleştirdi. Raha’ya yönelik tecavüz vahşetinin ardından Şii ilahiyatçı Ayetullah Esadullah Bayat Zencani, çocuk yaşta evliliklerin İslam ilkelerine aykırı olduğu yönünde bir fetva yayınladı. Zancani, “Çocuklarla evlenmek haksız bir eylemdir, çünkü meşru değildir” dedi. Ancak İran’da bir çok ayetullah fetva yayınlayabiliyor. Şii Müslümanlar da kendilerine göre, bu fetvalardan birini takip edebiliyor. Diğer bir ifadeyle Zencani’nin fetvasını görmezden gelebilirler.
Parlamentonun sosyal işler komitesinin üyesi Zehra Saye de Raha vakasını duyduktan sonra çocuk evlilikleri kınadı. Bir çok gazeteci de, çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan yasa tasarısına karşı çıkanları eleştirdi.