İllegal avı engellemek için ‘casus’ kuşlar kullanılacak

Avlanması yasak olan deniz canlılarını avlayan gemileri takibe almak için “casus kuşlar” kullanılacak.

Kaçak avlanmanın önüne geçmek için kuşlara yerleştirilmiş radarlar kullanılacak. Kuşların yolculukları boyunca gördükleri her gemiye ilişkin bilgi bir merkezde toplanabilecek.

Önümüzdeki haftalarda büyük albatros kuşları, avlanması yasak olan balık ve kuş türleri avlayan, illegal balıkçı ve avcıların tespit edilmesinde büyük rol oynayacak.

Kuşlara yerleştirilen bir verici ile gemilere ilişkin bilgiler anında bir merkezde toplanabilecek. 150 albatrosa, Kasım ve Mart ayları arasında ilk deneme vericiler yerleştirilecek.

2018’de yapılan deneme çalışmalarının iyi sonuç vermesi üzerine, ilk deneme için Crozet, Kerguelen adaları ile Amsterdam ve Fransa’nın deniz aşırı topraklarında başlayacak.

Denizlerdeki illegal avlanmanın önüne geçmek için başlatılan çalışma, daha öncesinde ise kuşların kaçak avlanmasının önüne geçilmesi için yürütülen bir çalışma.

Avrupa Konseyi Araştırma Merkezi tarafından desteklenen çalışma, bilim insanları tarafından yaklaşık 50 yıldır incelenen albatros kuşlarının yardımı ile gerçekleşecek.