GÖRÜNTÜLÜ

İncir Şengal’in geçim kaynağı

İncir denilince akla ilk Warê Xidirê gelir. 33 yıldır çiftçilik yapan Mam Xêro, Şengal'in meşhur incirlerinin ağustos ayından itibaren toplandığını büyük emekler sonucu Şengal ve Musul pazarlarında satışa çıkarıldığını söylüyor.

ŞENGAL'DE YAŞAM

Şengal, güzel doğasının yanı sıra pek çok özel ürünü de coğrafyasında barındırıyor. Bütün Şengalliler için yaz mevsimi doğal ürünler kaynağıdır. Şengal’in birçok tarım ürünü ve meyvesi de Irak pazarına giriyor. Êzidîlerin ünlü dengbêjî eser ve şiirlerinde adı geçen ürünlerden biri de incirdir. İncir, Şengal’in birçok yerinde yetişiyor ancak Warê Xidirê, incirin en çok yetiştiği bölgelerden biri. 53 yaşındaki Mam Xêro, 33 yıldır burada çiftçilik yapıyor.

İNSANIMIZ ÇİFTÇİLİKTEN KEYİF ALIYOR

Mam Xêro, 1971 yılında 20 yaşındayken çiftçiliğe başladığını, şu anda çocuklarıyla birlikte 250 incir ağacı yetiştirdiğini söylüyor. Bölge halkının daha çok tarımla uğraştığını belirten Mam Xêro, "Eskiden çiftçilik daha iyiydi. İnsanlar artık çiftçilikle uğraşmıyor ama bizim insanımız çiftçilikten keyif alıyor. Evde sıkıldığımda bu bağlarla ilgileniyorum" dedi.

İNCİR DİKİMİ MART’TA YAPILIYOR

Mart ayında incir ağacı dikimlerine başladıklarını ifade eden Mam Xêro, şu bilgileri paylaştı: "İncir ağacı sulak arazide 3-4 yılda ancak kuru yerde 6-7 yılda yetişiyor. Geçmişte çiftçilik zordu, hayvanlarla çift sürülüyordu. Şimdi traktörler var, iş yükü hafifledi. Eskiden hayvanlarla su taşıyarak tarlalarımızı suluyorduk, şimdi ise sondajımız var ve bir günde tüm tarlayı sulayabiliyoruz.

Mam Xêro, bu kolaylıklara rağmen geçmişte hastalıklar yaşanmazken şimdi pek çok hastalığa karşı mücadele ettiklerine işaret etti. Böyle olsa bile ilaçlamalarla üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirten Mam Xêro, "Ancak bazı ilaçlar zarar veriyor. Bu ilaçları tarım ofislerinden de temin edebilirsiniz. İyi ilaçlar almak, bunların yararlarını ve zararlarını bilmek istiyoruz. Bazı ilaçlar nedeniyle incirlerin içine kurtçuklar giriyor."

ŞENGAL VE MUSUL PAZARLARINDA SATILIYOR

Şengal’in ünlü incirleri, ağustos ayından itibaren toplanmaya başlıyor. Mam Xêro, incirlerin hasat edildikten sonra bir gün güneşte bırakıldığını, ardından ipe takıp dizdiklerini anlattı.  Mam Xêro, uzun çalışmaların ardından bu incirlerin Şengal ve Musul pazarlarındaki raflardaki yerini aldığını da aktardı.