İnsan kaynaklı küresel ısınma görülmemiş bir hızla artıyor

Uluslararası bir araştırmaya göre insan faaliyetlerine bağlı ısınma her on yılda 0,2°C'den daha fazla bir oranda artıyor.

Araştırma Earth System Science Data dergisinde yayınlandı. Yaklaşık 50 bilim insanının katıldığı araştırma,  sera gazı emisyonları benzeri görülmemiş bir seviyede olduğuna dikkat çekti.

Araştırmacılar, "2013-2022 döneminde, insan kaynaklı ısınma her on yılda 0,2°C'nin üzerinde benzeri görülmemiş bir düzeye yükseldi" diye yazdı.

Araştırma Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) metotlarına dayalı olarak yapıldı.

Dergiye göre uluslararası bir araştırmacı grubu, iklim sistemimizin durumunun temel göstergelerini ücretsiz, halka açık ve şeffaf bir şekilde iletmek için çeşitli kaynaklardan yeni bir sentez oluşturdu.

Araştırmacılar emisyonları, konsantrasyonları, sıcaklıkları, enerji transferlerini, radyasyon dengelerini ve insan faaliyetlerini (her durumdaki belirsizliklerin dikkatli bir şekilde hesaplanması dahil) değerlendirerek şu sonuçlara vardılar:

-Küresel atmosferimizdeki sera gazı konsantrasyonları artmaya devam ediyor.

- Bu sera gazlarının emisyonları, temel olarak fosil yakıt tüketimi ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklananlar, artmaya devam ediyor, ancak artış hızlarının yavaşlamış olabileceğine dair bir işaret de olabilir.

-Küresel ve karasal sıcaklıklar yükselmeye devam ediyor.

-Dünyanın enerji dengesizliği artmaya devam ediyor.

- Kara üzerindeki küresel sıcaklık maksimumları, kara "ısı dalgaları" ile daha yoğun bir şekilde gerçekleşiyor.

-İnsan etkileri tüm değişikliklere hakimdir.

-Küresel sıcaklık artışlarını 1.5°C ile sınırlamak için kalibre edilmiş kalan karbon bütçeleri "çok küçük" hale geliyor.