İnsanlık doğanın bir yılda verebileceğini 7 ayda tüketti

Doğanın bir yılda sunabildiği doğal kaynakların ilk yedi aylık süre içinde tüketilmesiyle Küresel Limit Aşım Günü 29 Temmuz’a kadar geriledi.

Global Footprint Network (Global Ayakizi Ağı) adlı kuruluş tarafından yapılan açıklamada, doğanın bir yılda insanlığa sunabileceği kaynakların 29 Temmuz itibariyle tükeneceği duyuruldu. Küresel Limit Aşım Günü olarak kabul edilen bu tarih, geçtiğimiz yıl 1 Ağustos olarak gerçekleşmişti.

İnsanlığın doğanın ona sunduğunu tükettiği tarih olan Küresel Limit Aşım Günü, artan nüfusun yanı sıra aşırı ve bilinçsiz tüketimin sonucu olarak her geçen yıl birkaç gün geriliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana 3 gün gerileyen bu tarih son 20 yılda 3 ay kadar geriledi.

Bu ise, insanlığın doğanın ona verebileceğinden 1,75 kat daha fazla tükettiğini ve tüm kaynakların aşırı bir şekilde zorlandığını gösteriyor. Yani insanlığın mevcut doğa korunarak beslenebilmesi için 1,75 kat daha büyük bir dünyaya ihtiyaç var.

Dünyanın birçok ülkesinde insanlar açlıkla boğuşurken dünya olanaklarının bu kadar zorlanmasında gelişmiş veya yükselmekte olan ülkelerin aşırı tüketiminin payı var. Japonya’da tüketim, doğal kaynakların sunabildiğinden 7,7 kat daha fazla. Bu oran İtalya’da 4,7, İsviçre’de 4,6 ve İngiltere’de 4 kat olarak ölçüldü.