İran'daki zenginlikler yüzde 4'ün elinde

İranlı bir ekonomiste göre, ülke nüfusunun yarısının evi yok ve zenginlikler yüzde 4’lük bir kesimin elinde bulunuyor.

İran News Wire sitesine göre ekonomist İbrahim Zaraghi, İran’da 41 milyon kişinin kendilerine ait evi bulunmuyor.

Ekonomist, “İranlıların ücretlerinin üçte ikisinin kiraya yatırmaları gerekiyor” dedi.

Zaraghi, “Diğer yandan 66 milyon İranlı çalışabilir durumda ancak sadece 23 milyon kişinin bir işi var” diye ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2013’te iktidara geldiğinde 30 milyon iş birimi kuracağını açıklamıştı. Ancak işsizlik gençler arasında yüzde 22’ye yükselirken, bir çok kaynağa göre 80 milyon nüfuslu ülkede halkın üçte ikisinden fazlası yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bir Amerikalı ekonomiste göre enflasyon oranı yüzde 260 dolayında.

Rohani’nin beş yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde İran, petrol ve petrokimya endüstrisinden 300 milyar dolar gelir elde etti. Ancak bu topluma yansımadı.

Ekonomist İbrahim Zaraghi şunları söyledi: “Elde edilen 300 milyarlık gelirle en az 15 ila 30 milyon iş birimi kurulabilirdi ama bu gerçekleşmedi, çok sayıda küçük atölye ve fabrika hükümetin yönetimi nedeniyle baskıya maruz kaldı ve kapılarına kilit vurdu.”

Zaraghi’ye gören İran’daki zenginlikler, yüzde 4’lük bir kesimin elinde bulunuyor. Bu zenginlikler, geri kalan nüfusun tümünün sahip olduğu zenginlikler kadar. Ekonomist, “Nüfusun geri kalanının yüzde 4 tarafından hangi hızda yoksullaştırıldığını görebilirsiniz” dedi.

Reuters tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre İran dini lideri Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları’na ait şirketler gayrı safi milli hasılanın yüzde 50’sini temsil ediyor.