İran nüfusunun yüzde 50'i mutlak yoksulluk içinde

İran parlamentosunun bir üyesi, İran’da mutlak yoksulluk içerisinde yaşayanların oranının yüzde 50’ye ulaştığını belirtti.

Resmi internet sitesi ICANA’ya göre, Doğu Kürdistan’ın Piranşar bölgesi milletvekili Resul Hezri, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ikinci döneminden önce İran nüfusunun yüzde 12’si mutlak yoksulluk içerisinde olduğunu ve yoksulluk sınırının da 62 euro olduğunu söyledi. Siteye göre, aşırı yoksulluk çekenlerin sayısı katlanarak arttı. Hezri, bugün İran nüfusunun yüzde 50’sinin yoksulluk içerisinde olduğu ve açlık sınırının 124 euroya yakın olduğunu belirtti.

İsna haber ajansına konuşan tanınmış İranlı ekonomist Huseyin Rahfar ise nüfusun yüzde 33’ünün yoksulluk içerisinde olduğunu söylerken, yaklaşık yüzde 6’sının açlıktan öldüğünü kaydetti.

Ekonomist Rahfar, kentlerde yaşayan her dört aileden birisinin ayda 40 milyon riyal (yaklaşık 827 euro) gelirle, büyük yoksulluk çektiğini ifade etti.

Rahfar’a göre kırsal alanlarda aileler ayda 20 milyon riyalden (413 euro) daha az bir gelirle yaşıyor.

Kooperatif, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı ise her beş aileden birinin ayda 7 milyon riyal (yaklaşık 144 euro) kazandığı ve bunun yaşamak için yeterli bir miktar olduğunu savundu. Bakanlığın bu hesabı, gıda gibi gerekli tüm ürünleri kapsıyor.

Ancak İran’da yayınlanan Financial Tribune gazetesi 21 Ocak’ta yayınladığı bir yazıda, “Mutlak yoksulluk, gıda, kıyafet ve konut gibi temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan para miktarı ile ölçülüyor. Bu konsept, bireylerin önemli sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını tanımıyor. Bu ve benzer eleştiriler, yoksulluğu toplumun diğer üyelerinin ekonomik statüsü ile ilişkili olarak tanımlayan göreceli yoksulluk konseptinin geliştirilmesine yol açtı. Bu konsepte göre, insanlar verili bir toplumsal bağlamda yürürlükte olan kuralların altına düştüğünde yoksuldurlar.”

Rahfar, bundan iki yıl önce 30 milyon İranlının görecelik yoksulluk içinde olduğu, 12 milyon kişinin de mutlak yoksulluk yaşadığını söyledi. Mevcut verilere göre ise toplumun yüzde 33’u, diğer bir ifadeyle 26 milyona yakın kişi mutlak yoksulluk içinde yaşıyor. Bu da ek olarak 5 milyon kişinin ailelerini geçindiremediğini gösteriyor.

Yoksulluğun arttığına işaret eden diğer bir gösterge de yardıma muhtaç olanların sayısının artmasıyla ilgili. İmam Humeyni Yardım Komitesi (IKRC) Başkanı Perviz Fattah, 5 Mart’ta yaptığı bir açıklamada yardıma muhtaç adayların sayısının yaklaşık yüzde 50 arttığını söylerken, yardım arayanların hepsinin buna gerçekten ihtiyaç duyanlar olduğunu kaydetti.