İspanya en sıcak baharını yaşadı

İspanya ulusal meteoroloji ajansı Aemet, 2023 baharının istatistiklerin tutulmaya başlamasından bu yana en sıcak bahar olarak kayda geçtiğini duyurdu.

Aemet, hava sıcaklıklarına ilişkin raporunun tanıtımını yaparken özellikle nisan sonu itibariyle erken gelen sıcak hava dalgası nedeniyle 1961 yılından bu yana en sıcak baharın yaşandığını belirtti.

1 Mart’tan 31 Mayıs’a kadar olan üç ay boyunca ortalama sıcaklık 14,2 ile mevsim normallerinin 1,8 derece üzerine çıktı. Bir önceki rekor 1997 baharında yaşanmış ve hava sıcaklığı mevsim normallerinin 0,3 derece üzerinde kaydedilmişti.

2023 baharı aynı zamanda İspanya’da kayda geçen en kurak ikinci mevsim oldu.

Kuzey Afrika'dan gelen sıcak ve kuru bir hava kütlesi, nisan ayı sonunda İspanya anakarasında etkili oldu. Ülkenin güneyinde 38,8 derece ile temmuz ayını andıran mutlak bir sıcaklık rekoru kırıldı.

Küresel bir bilim insanı ağı olan World Weather Attribution (WWA) mayıs ayı başında yayınladığı bir araştırmada “İklim değişiklikleri olmasaydı bu aşırı sıcaklar neredeyse imkansız olurdu” tespitinde bulunmuştu.

İspanya’da sadece mayıs ayı ele alındığında ise mevsim normallerinin altında bir sıcaklığın damgasını vurduğu görülüyor.

İspanya'da son yıllarda olağanüstü yüksek sıcaklıklar yaşandı. BM'ye göre iklim değişikliklerinin etki alanında ön saflarında yer alan İspanya topraklarının yaklaşık yüzde 75'i çölleşme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Aemet'e göre, aşırı sıcak bir yaz ve yıkıcı yangınların damgasını vurduğu 2022, ülkede kaydedilen en sıcak yıl oldu.