İsveç’te Viking dönemine ait ender rastlanan mezarlar bulundu

İsveçli arkeologlar, Orta Çağ dönemine ait ender rastlanan ve döneme ait bir cenaze ritüeline açıklık getirecek iki adet Viking mezarının bulunduğu bildirildi.

Uppsala şehrinden uzmanların yaptığı çalışmalar sonucu bulunan mezarlara, Vikinglere ait araştırmalarda ender rastlandığı kaydediliyor.

MEZARDA HEDİYELERLE BULUNDULAR

Bulunan mezarlardan birinde bir insana ait kemiklerin yanı sıra bir at ve bir köpeğin kemiklerine de rastlandı. Aynı mezarda ayrıca hediye olarak bir kılıç, bir mızrak, bir kalkan ve bir adet de süslenmiş tarak bulunduğu bildiriliyor.

Araştırmacılar, ‘ölüm hediyesi’ sunulan mezardaki kişinin Vikingler döneminde önemli bir kişi olduğunu düşünüyor. Bu mezardaki kişinin 800 ile 1000 yılları arasında yaşadığı tahmin ediliyor.

Uppsala’daki arkeologların araştırmasında bulunan diğer mezarın ise günümüzden birkaç yüzyıl önce tahrip edildiği ortaya çıktı.

ÇOĞUNLUK YAKILIYORDU

Arkeologların bulduğu mezarların ‘ender’ olmasının nedeni ise, Vikingler döneminde ölülerin büyük çoğunluğunun yakıldığının bilinmesi. Araştırmada yer alan İsveçli uzmanlardan Anton Seiler’e göre, sadece çok zengin olan kişilerin öldükten sonra naaşlarının gemilerde saklanması mümkün olurken, bu kişilerin daha sonra cenazeleri gömülüyordu.

Uzmana göre, ‘önemli bir konumdaki’ kişiler ölümlerinden sonra mezarlarına hediyeleriyle gömülüyordu. Bu hediyeler genellikle bir kılıç veya mücevher oluyordu.

VALHALLA’YA YOLCULUĞA EŞLİK ETMESİ İÇİN

Daha çok savaşçı olan Vikinglerde önemli görülen şahsiyetlere uygulanan hediyeli bu ritüel, savaşçıların ölümden sonra gittiğine inanılan ‘Valhalla’ adlı cennete yolculukları için yapılıyordu.

İsveç’te Viking dönemine ait mezarlara ilişkin araştırmalarda uzun bir süreden bu yana ilk kez böylesi bir mezara rastlanıyor. Daha önce gemilerde tutulduktan sonra gömülen kişilere ait 10 mezar bulunurken, bu mezarların sonuncusu 1960’lı yıllardaki araştırmalarda bulunmuştu.

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde Viking dönemine ait cenaze ritüellerine ilişkin daha fazla detaya ulaşmayı umuyor.

Son araştırmada bulunan kalıntıların önümüzdeki dönemde Uppsala’daki Gamla Müzesi ile Stockholm İsveç Tarih Müzesi’nde sergileneceği de öğrenildi.