İtalya tarihindeki en şiddetli sıcak hava dalgasından endişe ediyor

İtalya bu hafta Afrika'dan gelen ve yüksek nemle birlikte aşırı yüksek sıcaklıklar getirmesi beklenen Charon antisiklonunun etkisi altında olacak.

Hafta başında, 15 Temmuz Pazartesi günü, La Stampa gazetesinde yer alan tahminler pek de iyiye işaret etmiyor. 

Torino gazetesi La Stampa, birçok şehirde 40°C'yi aşan sıcaklıklarla bir dizi rekor kırabilecek bir sıcak hava dalgasının yolda olduğunu duyurdu.

Gazeteye göre ‘’Bağıl nem seviyeleri de çok yüksek olacağından nefes almak zorlaşacak, bu da rahatsızlık hissini daha da belirgin hale getirecek."

Bu durumun sorumlusu İtalyanlara çok tanıdık gelen bir isme sahip: Charon, diğer bir ifadeyle Yeraltı Dünyası’nın kayıkçısı. Greko-Latin mitolojisinde, Erebus (Karanlık) ve Nyx'in (Gece) oğlu olan Charon, görevi ölülerin gezgin gölgelerini ücret karşılığında Acheron (veya Styx) nehrinden geçirerek Sheol'e götürmek olan Yeraltı Dünyası'ndan bir kayıkçı. 

İtalyanların bu ismi tanıması sadece mitoloji ile ilgili değil. Geçen yıl da bu zamanlarda Charon antisiklonu, ülkeden geçmişti. 

18 Temmuz 2023'te Sicilya'da, Mazzara del Vallo ve Sciacca kasabaları arasında 46,7°C'lik bir sıcaklığa ulaşılmıştı. Bu rekor birkaç gün sonra Sardinya'nın Jerzu kentinde cıvanın 48,2°C'ye yükselmesiyle kırılmıştı.

Bu yıl, en azından şimdilik, bu sıcaklık zirvelerine ulaşılması pek olası değil, ancak bu 'Charon bis', onu bir önceki kadar korkutucu hale getirebilecek özelliklere sahip olacak. La Stampa özellikle bu dönemin uzun süreceğine ve "muhtemelen tarihteki en güçlü sıcak hava dalgası" olacak koşulları yaratacak olan nem oranına ulaşacağını belirtiyor. 

Roma gazetesi Il Messaggero, daha ayrıntılı olarak, "en sıcak günler olan 18 Temmuz Perşembe ve 19 Temmuz Cuma günlerine" odaklanarak bazı şehir bazında tahminler sunuyor. Başkent Roma'nın Floransa gibi 38 hatta 39°C'ye ulaşması beklenirken, daha kuzeyde, Bologna ve Padua'da cıvanın 35 veya 36°C'ye ulaşması muhtemel.

ÜÇ KİŞİ ÖLDÜ

Il Messaggero, "Sicilya'nın iç kesimlerinde 42 ya da 43°C, Sardinya'nın bazı bölgelerinde ve Apulia, Taranto ve Foggia'da 40°C'lik en yüksek sıcaklıkların beklendiği" güneyde ve adalarda durumun daha da zorlaşacağını bildiriyor.

Diğer bir ifadeyle en kötüsü henüz gelmedi. Ancak başkentin bir diğer gazetesi Il Fatto Quotidiano'ya göre "son birkaç gün içinde biri Roma'da, ikisi Puglia'da olmak üzere üç yaşlı vatandaşın aşırı sıcaklara yenik düşmesi sonucu üç ölüm meydana geldi".