İzmir’den savaş ve ekolojik yıkıma karşı Cizre’ye akma çağrısı

Savaş ve ekolojik talanın yarattığı yıkıma tepki gösteren kurumlar, tüm duyarlı kesimleri eko-kırım ve talana karşı 17 Eylül'de Cudi'deki yıkımı durdurmak için Cizre'ye çağırdı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA)-İzmir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği, savaşın ve ekolojik talanın yarattığı yıkıma ilişkin Karşıyaka İskelesi karşısında basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Savaşın yıkımına doğanın talanına karşı duralım" ve "Ranta karşı doğanı savun" pankartlarının açıldığı açıklamada "Talanı birleşerek durduralım", "Her ağacı tek tek savunacağız" ve "Talana ve soykırıma karşı özgürlük" dövizleri taşındı.

Açıklamada sık sık "Ormanlar canımız, canımızı vermeyiz", " Şırnak’taki ağaçlar rant kapısı değildir" ve "Akbelen'den Cûdî'ye mücadele sürüyor" sloganları atıldı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti, kurum ve ekoloji örgütlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 

Kurumlar adına basın açıklamasını HDP İzmir Ekoloji Meclisi Üyesi Meltem Işık okudu.

EKOSİSTEM YOK EDİLİYOR

Ekolojik talanın tüm canlıların yaşam alanlarını yok ettiğini ve insanları göçe zorladığını aktaran Işık, bu ekolojik talanın savaş politikalarından bağımsız olmadığını vurguladı.

Kürdistan illerinde, özellikle son yıllarda güvenlik gerekçesiyle kalekollar inşa etmek için ormanların yakıldığını belirten Işık, "Tüm bunlar savaş siyasetinin ürünüdür. Söndürülmeyen orman yangınları ve ağaç katliamları, bölgenin ekosistemine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vermektedir. Şırnak’ın Besta, Cûdî ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir büyük bir doğa talanı yapılmaktadır. Sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla bir ekosistem yok edilmekte, yok etmenin yanında, kesilen ağaçlar satılarak, ranta dönüştürülmektedir" dedi. 

EKO-KIRIMA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

Şırnak'ta yürütülen ağaç ve doğa talanının, bölgeyi kurak bir araziye dönüştürdüğünü kaydeden Işık, "Kesilen ağaçlar kimler tarafından kesiliyor? Kimler bu işten rant sağlıyor? Bütün bunlara verilecek cevabımız; 'Ekosistemi savunmak, doğa talanına hayır' demektir. Bu coğrafyada Kaz Dağlarından Karatepe’ye, Marmaris yangınlarından, Erzincan İliç'e, Akbelen'den Şırnak'taki ağaç kesimlerine kadar uzanan, bir dizi eko-kırım yaşanmaktadır. Tüm bu ülke genelinde yaşanan eko-kırıma karşı birlikte mücadeleyi örmeliyiz. Çünkü ekoloji mücadelesi, aynı zamanda emek ve yaşam mücadelesidir" diye belirtti.

CÛDÎ’YE YÜRÜYÜŞ

Tarihe, kültüre, doğaya sahip çıkmak adına 17 Eylül’de Cizre’de buluşacaklarını açıklayan Işık, tüm yurttaşları da eko-kırıma ve talana karşı birlikte mücadeleye çağırdı. Işık devamında şunları söyledi: "Kadınlarla, gençlerle, tüm doğa ve yaşam savunucuları, ekoloji dernekleri, sendikalar, sivil toplum örgütleriyle, toplumun tüm kesimleri ile yanyana gelerek, bu doğa talanına ve eko-kırıma dur demek için; talana ve soykırıma karşı özgürlük şiarıyla Cûdî’ye yürümek üzere sizleri Cizre'ye davet ediyoruz."

SADECE ŞIRNAKLILARI İLGİLENDİRMİYOR

Açıklamada konuşan İzmir Yeşil Gelecek Derneği üyesi Hüseyin Çağlar da, Türkiye'de ormanların birer birer yok edildiğini kaydetti. Çağlar, "Bu talan gerek yangınlar, gerek güvenlik gerekçeleri gerekse de enerji yatırımları adı altında yapılıyor. Fakat ağaçların son yıllarda iklim krizi olarak karşımıza çıkan krize karşı korunması gerekiyor. İklim krizi ile mücadele etmenin en önemli koşullarından bir tanesi ağaçlara sahip çıkmaktır. Ancak iktidar her konuda olduğu gibi ekolojide de yıkım yapıyor. Şırnak'ta değişik gerekçelerle ciddi bir orman yıkımıyla karşı karşıyayız. Kesilen bu ağaçlar sermaye sınıflarına peşkeş çekiliyor. Bu nedenle Şırnak'ta kesilen ağaçlar sadece Şırnaklıları ilgilendirmiyor" ifadelerini kullandı.

'DERSIM VE CÛDÎ İÇİN AYAĞA KALKIN

Daha sonra söz alan İzmir Dersim Kültür ve Doğa Derneği üyesi Aslan Sultan ise sistem ve rantçı sermayenin dağ ve ormanları saldırı altına aldığını söyledi. Şırnak ve Dersim'de büyük bir ağaç katliamının yaşandığını aktaran Sultan, "Ormanları koruyup bugünlere getiren bizleriz. Ama bugün bizlere 'sizler burada misafirsiniz' deniliyor. Ormanlar bizim geleceğimiz ve hafızamız. Buradan bütün demokratik kitle örgütlerinden yüzlerini oraya dönmelerini istiyorum. Bizler nasıl burada zeytinler için tepki gösteriyorsak, siz de Dersim ve Cûdî için ayağa kalkın" diye konuştu.

Ardından konuşan İzmir Yaşam Alanları temsilcisi Ahmet Kaya da, ekolojik talana karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.