'Şiddet içerikli oyunlar, çocukları suça yönlendiriyor'
Gelişen teknolojiyle birlikte hızla yayılan şiddet içerikli oyunlar ve oyuncaklar kimi zaman çocuklar arasında ölümlere bile neden oluyor.
Gelişen teknolojiyle birlikte hızla yayılan şiddet içerikli oyunlar ve oyuncaklar kimi zaman çocuklar arasında ölümlere bile neden oluyor.
Şiddet içeren bilgisayar oyunu veya oyuncakların çocuklar üzerindeki etkileri günümüzde önüne geçilemeyecek bir durumda. Çocuklar arasındaki bu şiddet sarmalı yaygınlaşarak devam ediyor. "Mavi Balina" adlı oyun tüm dünyada binlerce çocuğun ve gencin ölümüne neden oldu. Çocuklar ve gençler arasında yayılan ve çok sayıda intihara sebep olan "Mavi Balina" isimli oyunun Türkiye’de 2017 yılında 142 çocuk ve gencin intihar etmesine neden olduğu iddia ediliyor.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de bir dönem yayınlanan “pokemon” oyunu nedeniyle birçok çocuk kendini yüksek yerden atarak yaralanmıştı. Uzmanlar, özellikle son yıllarda başta Avrupa ülkeleri ve ABD’deki okul baskınlarında toplu öğrenci cinayetlerin temelinde içinde kan, silah, vurma kırma ve yasa tanımayan oyunların neden olduğunu belirtiyor.
‘VAHİM BİR DURUM SÖZ KONUSU’
Günümüzde şiddetin her toplumda kendini farklı şekilde gösterdiğini belirten Sosyolog Şengül Martı, bu şiddet sarmalından birinin de en çok çocukları etkileyen bilgisayar oyunları olduğunu söyledi. Şiddet içerikli oyun ve oyuncakların günümüzde önüne geçilemeyecek farklı boyutlara varan vahim bir durumda olduğunu dile getiren Martı, bilgisayar ve internet teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile beraber şiddet sarmalının sanal aleme taşındığına dikkat çekti.
Özellikle son dönemlerde çocukların, zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar başında geçirdiğin söyleyen Martı, "İlköğretim çağında bir çocuğun günde bir saatten fazla bilgisayar başında kalması durumunda derslerini unutmasına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu oyunlar nedeniyle, çocuklar, son dönemlerde ebeveynleri ve çevreleriyle zaman geçirmemekte, hiçbir duygu alışverişinde bulunmamakta ve duyguları gelişmemektedir. Bu oyunlar nedeniyle çocukların yaratıcılığı gittikçe daralmaktadır" diye konuştu.
BU TÜR OYUNLAR GİTTİKÇE YAYGINLAŞIYOR
Günümüzde oynanan oyunların genellikle savaş ve şiddet içerikli oyunlar olduğunu dile getiren Martı, "Şiddetin çocuklara olan etkisi düşünüldüğünde en fazla aile içi şiddette kendini gösterdiğine tanık oluyoruz. Şiddet içerikli oyunlar çocuklarda şiddet, saldırganlık, içe kapanma, yabancılaşma, aşırı düzeyde psikolojik ve duygusal duyarlılık gibi etkilere yol açmaktadır. Dünyada 2016 yılı itibariyle bilgisayar ve video oyun sektörü, global yıllık kar 18 milyar doların üzerine çıkmış durumdadır. Kar marjını daha da artırmak isteyen sektör geçmişe oranla çok daha gerçekçi, üç boyutlu hatta ses ve dokunuşlu efektli video oyunlar piyasaya sürülmektedir" dedi.
Bu durumun endişe verici yanının şiddet içerikli oyunların gittikçe yaygınlaşması ve çocuklar arasında rağbet görmesi olduğunu vurgulayan Martı devamla şunları belirtti: "Özellikle çocuklara alınan silah ve benzeri oyuncak çocukların ruh dünyasını şiddete yönlendirmektedir. Şiddetle özdeşleşen bilgisayar oyunları ve oyuncak türleri çocukları gelecekte şiddete ve suça yönlendirmektedir. Bilgisayar gibi oyun aletleri çocukların odalarında değil, salon gibi herkesin ortak kullandığı bir yerde olmalıdır" şeklinde konuştu.
‘ÇOCUKLAR DOĞAYLA İÇ İÇE OLMALIDIR’
Çocukların kendilerini ve çevrelerini daha iyi tanıyabilecekleri, iletişim becerilerini artıracağı bilinçsel, duygusal, sosyal ve psikolojik yönde olumlu katkılar sağlayacağı oyun ve oyuncakların olduğunu kaydeden Martı, "Çocukların kendi oyun ve oyuncaklarını kendi yaratmalı, uygun ortamlar ve imkanlar sağlanmalıdır.
Bunun için çocuk sanal alemde veya yapay oyuncaklarla değil, doğayla iç içe olmadır. Çocuğun oyuncağı; çamur, toprak, bitki ve kendi yarattığı oyun ve oyuncaklar olmalıdır. Bu doğal oyunlarla çocuk kendini bulacaktır. Bu oyunlar sayesinde çocukta öz güven, sevgi-saygı, merhamet, yardımlaşma, yaratıcılık gibi sosyal beceriler gelişirken; kaygı, korku ve gerilim gibi duygularla azalma olur" dedi.