Şili’de orman yangınları: En az 51 ölü

Şili’yi son on yılda vuran en ölümcül orman yangınlarında en az 51 kişi hayatını kaybetti. Pazar sabahı 92 yangından 30’u halen aktifti.

Orta ve güney Şili'yi kasıp kavuran ve ülkede son on yılda yaşanan en ölümcül trajedi olarak değerlendirilen orman yangınlarında en az 51 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Pazar günü ölü sayısının daha da artması bekleniyor.

Valparaiso turizm bölgesinin tepelerinde 19 kişi Villa Independencia mahallesinde öldü.

Plajları popüler olan ünlü sahil beldesi Viña del Mar'a ev sahipliği yapan bu bölgede yangınlar bir süre durduktan sonra yeniden başladı.

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Manuel Monsalve, can kayıplarının yanısıra orman yangınlarında 3 bin ila 6 bin evin hasar gördüğü ya da yok olduğunu belirtti.

Helikopterle felaketin yaşandığı bölgenin üzerinde uçan Devlet Başkanı Gabriel Boric, özellikle Pasifik kıyısında 43 bin hektar ormanı tahrip eden trajedinin "ölçeği" göz önüne alındığında kurban sayısının "artacağını" ifade etti.

Viña del Mar Belediye Başkanı Macarena Ripamonti, "Bu eşi benzeri görülmemiş bir felaket ve Valparaiso bölgesi bu ölçekte bir şeyi hiç yaşamadı" dedi.

Kaydedilen toplam 92 yangından otuz kadarı halen aktif durumda ve itfaiyeciler helikopter ve uçakların yardımıyla bu yangınları söndürmeye çalışıyor.

Çarşamba gününden bu yana Şili'nin orta kesimlerinde ve başkent Santiago'da sıcaklık 40 dereceye yaklaşıyor.

Şili ulusal ormancılık ofisi Conaf'ın yangın koruma sorumlusu Pablo Lobos Stephani CNN'in Şili şubesine yaptığı açıklamada, "Bu olaylar giderek daha fazla tekrarlanıyor, bu yüzden her yıl tarihi sıcaklık rekorları görüyoruz" dedi.

El Niño iklim fenomeninden kaynaklanan bu sıcak hava dalgası şu anda yaz mevsiminin zirvesinde Latin Amerika'nın güney konisini etkiliyor ve küresel ısınmanın daha da kötüleştirdiği orman yangınlarına neden oluyor. Şili ve Kolombiya'nın ardından sıcak hava dalgası önümüzdeki günlerde Arjantin, Paraguay ve Brezilya'yı da tehdit ediyor.