AB sera gazı emisyonlarını 2040’a kadar yüzde 90 azaltmak istiyor

Avrupa Komisyonu, AB'nin iklim dönüşümünde yeni bir aşama olarak değerlendirilen, 2040 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 90 oranında azaltılmasını öneriyor.

Avrupa Komisyonu, AB'nin sera gazı emisyonlarında 2040 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 90 net azalma hedeflenmesini önererek 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşılması yolunda önemli bir adım attı.

Komisyon için asıl zorluk, hem endüstriyi hem de kamuoyunu iklimi koruma çabalarını sürdürmeye ikna etmek olarak ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu'nun İklim Eyleminden sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, "İki ayak üzerinde daha sağlam durmamız gerekiyor: herkes için güvenli ve sağlıklı bir iklim ve iş dünyası için parlak bir gelecek ve herkes için adil bir geçiş ile güçlü ve dirençli bir ekonomi" dedi.

Genel hedefin ötesinde, bu strateji ile ilgili en önemli şeyin eksik unsurlar olduğu belirtiliyor.

Komisyon fosil yakıtların kademeli olarak kullanımdan kaldırılması için bir tarih belirlemiyor. Greenpeace'e göre bu, geniş kapsamlı sonuçları olan bir eksiklik.

Euronews’in haberine göre çevre örgütünün iklim kampanyası başkanı Silvia Pastorelli, "Bu, sigara içmeye son vermek için herhangi bir plan olmadan akciğer kanserini önleme hedefi kadar mantıklı" diyor.

Pastorelli, "Fosil yakıtları ve hatta sübvansiyonları aşamalı olarak ortadan kaldırmaya yönelik bir planın yokluğu, sadece acilen ihtiyaç duyduğumuz iklim eylemini geciktirmekle kalmayacak, aynı zamanda insanlara daha da fazla zarar verecektir" diye ekliyor.

Bir başka ihmal, tarım olarak kaydediliyor. Aşırı katı standartları kınayan üreticiler ve yetiştiricilerin protestolarının arasında Komisyon sektör için bir hedef belirlemekten kaçındı. Önceki taslaklarda Komisyon emisyonlarda yüzde 30'luk bir azalma öngörüyordu, ancak bu hedef artık ortadan kalkmış durumda.

Şimdilik Komisyon, geçiş sürecinin devam ettirilmesi için geniş bir kılavuz ilke belirliyor. İşletmeler için Komisyon, Yeşil Pakt'tan AB'nin mevcut endüstriyel güçlerine dayanması ve kıtadaki üretimi güçlendirmesi gereken bir dekarbonizasyon paktına geçmekten bahsediyor.

Enerji sektörünün, yenilenebilir enerjiler, CO2 depolama ve enerji verimliliği gibi düşük karbonlu veya sıfır emisyonlu çözümler yoluyla 2040'tan kısa bir süre sonra tamamen karbonsuzlaştırılması gerekiyor. Yürütme'nin tavsiyesi nükleer enerji kullanımını da içeriyor.

Ulaşım sektöründe, teknolojik çözümlerin bir karbon fiyatının belirlenmesi ile birleştirilmesi tavsiye ediliyor.

Avrupa Komisyonu, vatandaşlar için daha fazla sosyal politika ile daha adil bir geçiş talep ediyor.

Ancak bu sadece bir tavsiye niteliğinde ve yasama gücü yok. Bu göstergeyi siyasi bir gerçekliğe dönüştürmek bir sonraki komisyon toplantısına bağlı olacaktır.