Afganistan’da sel baskınları 300'den fazla kişinin ölümüne yol açtı

BM, şiddetli yağışların ardından Afganistan'ın kuzeyinde meydana gelen sel baskınlarında 300'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi.

AFGANİSTAN'DA SEL BASKINLARI

Birleşmiş Milletler (BM) gıda ajansı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Afganistan'da mevsimsel olarak meydana gelen olağandışı şiddetli yağışlardan kaynaklanan sel baskınlarından dolayı 300’den fazla insanın yaşamını yitirdiğini, binden fazla evin yıkıldığını açıkladı.

Kuzeydeki Badakhshan, Ghor, Baghlan ve Herat eyaletlerinin tamamında şiddetli sel felaketinin yaşandığı ve yaklaşık 2 bin evin de hasar gördüğü, "binlerce" kişinin hizmetlere erişemeden mahsur kaldığı belirtiliyor.

Sahada acil yardım sağlayan BM kuruluşu Uluslararası Göç Örgütü IOM, ölü sayısının artmasının beklendiğini söylerken, Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) Afganistan Direktörü Salma Ben Aissa, "Bu son seller, bu yılın başındaki bir dizi depremin yanı sıra Mart ayındaki şiddetli sel felaketinin etkisi altında olan Afganistan'da büyük bir insani acil duruma yol açtı. Topluluklar ailelerinin tamamını kaybetti, bunun sonucunda da geçim kaynakları yok oldu" dedi.

Kabil'i kuzey Afganistan'a bağlayan ana yol ise kapalı.

İzole kırsal bölgelerdeki kötü inşa edilmiş evlerin özellikle savunmasız olduğu Afganistan'da sağanak yağmur ve sel, her yıl insanların ölmesine yol açıyor.

Uzmanlara göre Afganistan, iklim değişikliğinin etkilerinden dünyanın en fazla risk altındaki ülkeleri arasında yer alıyor .