Afrika Boynuzu’nda son 40 yılın en kötü kuraklığı

Somali, Etiyopya ve Kenya son 40 yılın en kötü kuraklığının yol açtığı sonuçları yaşıyor. Açlık, salgın ve yerinden olma riskleri giderek çoğalıyor.

Afrika Boynuzu’nda kuraklık hayatı ağır bir şekilde etkileyerek devam ediyor.

Aden Körfezi’nden Hint Okyanusu’na uzanan Doğu Afrika’nın bu bölgesinde, meteorolojik tahminlere göre bu sonbaharda yetersiz yağmur riski var. Beşinci yıl üst üste aynı durum yaşanıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aylardır “Etiyopya, Kenya ve Somali’de halk son 40 yılın en kötü kuraklıklarından biriyle karşı karşıya” diye uyarıyor.

Ouest-France gazetesinin haberine göre Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü’nde Kenya uzmanı iklim bilimci ve jeolog David Williamson, bölgenin tarihsel olarak kuraklığa açık durumda olduğuna dikkat çekiyor.

Yüzlerce yıldır bu durumun her dört ila on yılda bir yoğunlaştığına işaret eden Williamson, "Pasifik ve Hint okyanuslarının yüzeyindeki sıcaklık değişiklikleri kuraklığı şiddetlendirme eğiliminde" diyor ve ekliyor: “Su açığı büyüyor, her yıl daha az yağmur yağıyor.”

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporuna göre Doğu Afrika'da, "2005'ten bu yana, kuraklıkların sıklığı her altı yılda birden, üç yılda bire çıkarak ikiye katlandı".

İnsani sonuçlar ise Kenya, Etiyopya ve Somali’de felaket boyutlarda. BM çocuk fonu UNICEF’e göre geçen beş ay içerisinde her üç ülkede içme suyuna erişimi olmayan insanların sayısı 9,5 milyondan 16,2 milyona çıktı.

BM, bu ülkelerde kolera veya ishal gibi hastalık riskinin de tırmandığı uyarısında bulunuyor. Yoksul ve tarım ile hayvanlarına bağımlı olan göçebeler için felaket olarak değerlendiriliyor.  Hava sıcaklığı akarsuları kuruturken, çiftlik hayvanlarının ölümüne yol açıyor ve böylece et ile süt üretimi de düşüyor.  Bölgede zaten var olan kötü beslenme sorunu da hatırlandığında durumun giderek kötüleştiği anlaşılıyor.

Tüm bunlara bir de Ukrayna savaşı eklendi. Kardeniz’e bitişik ülkelerden gelen buğdaya bağımlı olan Afrika Boynuzu, Ukrayna tahıl kargolarının engellenmesiyle ağır bir şekilde etkilendi. Gıda maddelerinin fiyatları patladı. Somali’nin bazı bölgelerinde enflasyon yüzde 160’a çıktı.

Kuraklık, suların yükselmesi ve fırtınalarla birlikte korkunç bir tablo ortaya çıkıyor.

2021 Dünya Bankası raporuna göre, 2050 yılına kadar Sahra altı Afrika dünyadaki en fazla iklim mültecisini toplayabilir. Eğer küresel etkili bir iklim politikası olmazsa toplamda 85,7 milyondan fazla insan Afrika yollarına itilecek. Uluslararası örgütlere göre güçlü bir iklim politikası ile bu göçün yüzde 80’i engellenebilir.