Afrika'nın en büyük mangrov bataklığını restore etme kampanyası başladı

Mozambik'te 200 milyon mangrov ağacının dikilmesine yönelik geniş çaplı bir kampanya kasım ayında, yağmur mevsiminde başlayacak. Kampanyanın 60 yıl sürmesi önörülüyor.

Mozambik, önümüzdeki 60 yıl içinde ülkedeki mangrovlara 200 milyon mangrov ağacı dikilmesini öngören bir projeye onay verdi. 

Dubai merkezli Blue Forest yaptığı açıklamada, projenin Afrika'daki en büyük mangrov imtiyazı olacağını belirterek, iki buçuk yıl süren fizibilite çalışmalarının ardından Mozambik hükümetinden gerekli lisansı aldıklarını belirtti. 

Blue Forest kurucusu ve CEO'su Vahid Fotuhi AFP'ye yaptığı açıklamada “200 milyon mangrovdan ilkini kasım ayında, Mozambik'te yağmur sezonunun başlamasıyla birlikte Quelimane, Zambezia'da dikmeye başlayacağız” dedi.

Fotuhi, Singapur'un iki katı büyüklüğünde 155.000 hektarlık bir alanda mangrovları restore edeceklerini ifade etti. Projenin yaklaşık 5,000 kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

Düzenli olarak tuzlu ya da acı suyla kaplı alanlarda deniz kıyısı boyunca yetişebilen mangrovlar dünyanın en etkili karbon yutakları arasında yer alıyor. Güçlü hava kökleri aynı zamanda kıyı bölgelerini stabilize ederek erozyondan koruyor ve önemli fauna için barınak sağlıyor.

Mozambik'in 2.000 km'lik kıyı şeridi boyunca uzanan geniş mangrov ekosistemi, kasırgalar ve sellerin yanı sıra ağaç kesimi ve ormansızlaşma nedeniyle de zarar gördü.

Fotuhi, MozBlue projesinin önümüzdeki 60 yıl içinde 20.4 milyon ton CO2'nin tutulmasını mümkün kılarak iklim değişikliğini engelleme çabalarına katkıda bulunacağını belirtti.