Akdeniz’deki aşırı sıcaklar küresel ısınma ile bağlantılı!

Çarşamba günü yayınlanan uluslararası bir analize göre, Avrupa ve Kuzey Afrika'yı etkileyen aşırı sıcaklar, insan kaynaklı iklim değişikliği olmasaydı mümkün olamazdı.

World Weather Attribution (WWA) tarafından yapılan analizde, fosil yakıtların neden olduğu ısınmanın bu "Akdeniz sıcak dalgasını" kaçınılmaz hale getirdiği belirtildi.

Fransa'nın büyük kısmı son günlere kadar sıcaktan fazla etkilenmezken, Temmuz ayında Akdeniz bölgesi bir "ısı kubbesi" altında boğuldu. 

Dünya genelinde "önceki tüm Haziran aylarından daha sıcak" geçen bir Haziran ayının ardından, geçtiğimiz hafta İspanya'da sıcaklık 44°C'ye ulaştı. 

43°C'ye ulaşan sıcaklıklar, kuru rüzgarlar ve orman yangınlarıyla Yunanistan yazın ikinci sıcak hava dalgasını yaşadı. 

Geçtiğimiz Perşembe günü Fas'ta, sıcaklıkların 48°C'ye ulaştığı Beni Mellal kasabasında 24 saat içinde 21 kişi hayatını kaybetti.

Analiz, insan kaynaklı küresel ısınmanın fırtınalar, aşırı yağışlar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi aşırı hava olayları üzerindeki etkisini analiz eden beş araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. 

Temmuz ayı için bu etkiyi ölçmek amacıyla bilim insanları, "yaklaşık 1.3°C'lik küresel ısınmanın damgasını vurduğu mevcut iklim ile sanayi öncesi daha soğuk iklim arasında bu tür olaylardaki değişiklikleri karşılaştırmak için iklim verilerini analiz ettiklerini" belirttiler. 

Sonuçlar, sıcaklıkların 3.3°C'ye kadar daha sıcak hale geldiğini ortaya koydu. Daha önce neredeyse imkânsız olan bu sıcak hava dalgalarının "günümüz ikliminde artık ortalama her on yılda bir meydana gelmesi" bekleniyor. 

Araştırmacılar, "Gezegen kömür, petrol ve gaz yakmayı hızla durdurmazsa, bu fenomenler daha sıcak, daha sık ve daha uzun süreli hale gelecektir" sonucuna vardılar.

Imperial College London'dan araştırmacı Mariam Zachariah, "Avrupa, diğer kıtalardan iki kat daha hızlı ve iklim modellerinin öngördüğünden daha hızlı ısınıyor" dedi. 

Çalışmada yer alan Uluslararası Kızıl Haç hareketi üyesi Roop Singh ise, "Sıcak hava dalgaları en ölümcül aşırı hava olaylarıdır. Bu haftaki Olimpiyat Oyunlarındaki sporcular ve seyirciler de dahil olmak üzere, dışarıda vakit geçiren insanlar tehlikeli sıcaklara daha fazla maruz kalmaktadır" dedi.

Sıcaklığa bağlı ölümler son 20 yılda yaklaşık %30 oranında arttı. Daha önce yapılan bir araştırmaya göre, 2022 yazında Avrupa'da 60.000'den fazla kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetmişti.